Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase novembrī sāks Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru, un jaunais valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars izvēlējies kandidātus uz vietu sastāvā, tomēr sociālajos tīklos sākušās asas diskusijas par trenera izraudzītajiem spēlētājiem.

Tā kā Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) pieņēmusi lēmumu kvalifikācijas turnīru aizvadīt sezonas laikā, izlasēm nevarēs palīdzēt ne Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA), ne ULEB Eirolīgas spēlētāji. Lai arī sākotnēji Vecvagars cerēja, ka Latvijas izlasei varētu pievienoties Eirolīgas klubu pārstāvji, kļuva zināms, ka tas tomēr nebūs iespējams.

Diskusijas sākās pēc basketbola skolas "VEF skola" valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Lauvas paustā sašutuma, ka izlases kandidātu sarakstā iekļauts Rodions Kurucs, kurš iepriekš atteicies pārstāvēt Latvijas U-18 un U-20 izlases. Tāpat Lauva bija neizpratnē, kāpēc kandidātu sarakstā ir iekļauts, piemēram, Rihards Lomažs, kurš atgriezies BK "Ventspils" sastāvā pēc smagās traumas, bet nav iekļauts "VEF Rīga" rindās stabili spēlējošais Artis Ate.

Tomēr tieši Kuruca jautājums uztverts visasāk. Lauva uzstāj uz to, ka Kurucu nevajadzētu iekļaut starp kandidātiem, jo viņš iepriekš spēlēšanu izlasēs neuzskatīja par prioritāti. Savukārt spēlētāja pārstāvis Artūrs Kalnītis skaidroja, ka viņš izlases rindās nebija veselības problēmu dēļ. Tad diskusijā iesaistījās Sanantonio "Spurs" spēlētājs Dāvis Bertāns, nostājoties Kuruca pusē.

"Varbūt LBS vajadzēja arī mani diskvalificēt, jo 5 gadus nespēlēju izlasē. Teorētiski krustenisko saišu traumu rehabilitācija aizņēma kopā mazāk kā 2 gadus. Pārējās 3 vasaras vajadzēja skriet palīgā un neparūpēties par to, lai tas neatkārtotos? Manuprāt, svarīgāka veselība," savu viedokli pauda Bertāns.

Kalnītis pēc tam rakstīja, ka viņš no "Barcelona" komandas medicīnas personāla var dabūt apliecinājumu, ka šajā vasarā Kurucs bija savainots.

"Vispār unikāla situācija. Rodiona gadījumā ir "Barcelona" medicīniskās komisijas slēdziens par viņa traumu un rehabilitācijas procesu, kas ir dokumentāli pierādāms, bet sabiedrība tiek apzināti maldināta. Un to dara LBS valdes locekļi un ar viņiem saistītie cilvēki. Murgs," sašutis bija aģents.

Taču Lauva atceras arī senāku vēsturi, kad Kurucs nespēlēja U-18 izlases sastāvā pārceltajā Eiropas čempionātā. Lai arī toreiz it kā esot teikts, ka viņš bijis savainots, tomēr drīz pēc Eiropas čempionāta basketbolists rādīja labu sniegumu "Barcelona" dublieru komandas rindās.

"Es to sauktu nevis par "murgu", bet par zinātnisko fantastiku, ja pāris dienas pēc Eiropas čempionāta U18, kurš beidzās 22. decembrī, traumas dēļ Latvijas U18 izlasei atteikušais Kurucs var spēlēt šādā līmenī," neatlaidīgi savu viedokli aizstāvēja Lauva. "Pēc šī - nu jau kārtējā Kuruca atteikuma - sekoja LBS valdes lēmums. Ar nepacietību gaidu piesaukto "Barcelona" ārstu komisijas lēmumu, kas Kurucam ļāva spēlēt, bet liedza spēlēt Latvijas U-18 izlasē."

"Nevienam nepārmetu nespēlēšanu Latvijas izlasē tieši dēļ Tevis nosauktajiem iemesliem. Pārmetu izlases izmantošanu privātajām biznesa vajadzībām, ignorējot Latvijas valsts izlases intereses un rezultātus," Lauva turpināja. "Daudzi spēlētāji izlasēs ir spēlējuši ar traumām un smagām traumām. Tai skaitā Timma, Strēlnieks, Siliņš. To tik tiešām sauc par patriotismu."

Lauva uzskata, ka Latvijas izlasē Kalnīša klienti tiek pārlieku izcelti, lai palielinātu basketbolistu vērtību tirgū.

Savukārt Vecvagars intervijā "sportacentrs.com" skaidroja, ka Kurucs ir viens no talantīgākajiem Latvijas spēlētājiem, tāpēc Latvijas basketbola sabiedrības interesēs būtu pēc iespējas ātrāk redzēt viņu darbībā, novērtēt viņu, komunicēt un parādīt, ka viņš mūsu basketbolam ir vajadzīgs.

Diskusijās atbalstītāji ir gan Bertāna, gan Lauvas viedoklim, un tas pierāda, ka cilvēki nav vienaldzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!