Foto: Publicitātes attēls
Eiropas Parlamenta (EP) "Lux" kino balva otrdien pasniegta Ūmeo dzimušās zviedru režisores Amandas Kernelas filmai "Sāmu asinis" ("Sameblod").

Zviedru, norvēģu un dāņu komandas veidotās filmas galvenā varone ir pagājušā gadsimta 30. gados dzīvojoša 14 gadus veca sāmu ziemeļbriežu audzētāju meita Elle Marja. Sastopoties ar neiecietību un pazemojošām bioloģiskām pārbaudēm internātskolā, viņa sapņo par citādu dzīvi. Lai to īstenotu, viņai ir jākļūst par kādu citu un jāsarauj visas saites ar savu ģimeni un kultūru.

Eiropas Parlamenta "Lux" kino balvas finālā bija iekļautas arī divas citas filmas "Vesterns" un "120 sitieni minūtē".

Foto: Publicitātes attēls

No Brēmenes nākušās vācu režisores Valeskas Grizebahas filma "Vesterns" ("Western") stāsta par Vācijas strādnieku grupas pieredzi darbā un sadzīvē robežreģionā starp Bulgāriju un Grieķiju.

Vācijas, Bulgārijas un Austrijas kopdarba sižets vēsta par vīru vēlmi pēc piedzīvojumiem, ko atmodina tālās zemes elpu aizraujošās ainavas, kā arī problēmām, kuras rada pašu aizspriedumi un neuzticēšanās valodas barjeru un kultūru atšķirību dēļ. Šī situācija drīz kļūst par fonu viņu sacensībai par ciemata iedzīvotāju atzinību un labvēlību.

Foto: Publicitātes attēls

Savukārt franču režisora Robēns Kampijo filma "120 sitieni minūtē" ("120 battements par minute") ir stāsts par 90. gadu aktīvistiem. Tā jau iepriekš ieguvusi Kannu kinofestivāla apbalvojumus četrās no piecām nominācijām.

Filmas sižeta darbība norisinās Parīzē pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā. Galvenie varoņi ir jauni aktīvisti, kas izmisīgi cenšas atrast zāles pret nezināmu nāvējošu slimību. Viņi ielaužas farmācijas laboratorijās, kurās glabājas iespējamās zāles, lai glābtu gan savu, gan nākamo paaudžu dzīvību.

Gan "Lux" balvas ieguvēju, gan pārējās divas tai nominētās filmas Rīgā būs iespējams skatīt bez maksas kino "Splendid Palace", iepriekš piesakoties. Lai to izdarītu, jānosūta epasts uz epriga@europarl.europa.eu, norādot filmu, ko vēlas apmeklēt. Vietu skaits ierobežots. Filmu izrādīšanas laiki:

  • 22. oktobrī plkst. 18.30 "Vesterns";
  • 23. oktobrī plkst. 18.30 "120 sitieni minūtē";
  • 24. oktobrī plkst. 18.30 "Sāmu asinis".

Eiropas Parlaments "Lux" kino balvu iedibināja 2007. gadā , lai vērstu uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā.

Uz to pamudinājis fakts, ka lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, parasti tiek izrādītas tikai attiecīgajā uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur, savukārt "Lux" balva ES iedzīvotājiem sniedz unikālu iespēju redzēt trīs finālistes ar subtitriem 24 ES oficiālajās valodās - filmas tiek bezmaksas izrādītas 28 dalībvalstīs.

Filmas, kas sacenšas par Eiropas Parlamenta LUX Kino balvu, izvēlas kino nozares speciālistu komiteja. Laureātus balsojumā izraugās EP deputāti. Uzvarējusī filma vienmēr tiem pielāgota arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī saņem atbalstu tās starptautiskai popularizēšanai.

Pērnā gada "Lux" laureāte filma "Tonijs Erdmanis" ieguva arī Eiropas Kinoakadēmijas galveno balvu, kā arī tika nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai. Savukārt 2014. gada "Lux" balvas laureāte poļu režisora Pāvela Pavļikovska filma "Ida", ieguva gan Eiropas, gan Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars" kategorijā "Ārzemju filma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!