Foto: F64
Latvijas vicečempionei basketbolā "Ventspils" otrdien nebija tā labākā diena, jo tai spēle nevedās vairākās frontēs, pēc zaudējuma Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas sestās kārtas spēlē sacīja ventspilnieku galvenais treneris Roberts Štelmahers.

"Ventspils" otrdien savā laukumā, trešajā ceturtdaļā gūstot tikai četrus punktus, ar 55:66 (18:15, 17:21, 4:20, 16:10) zaudēja latvieša Artūra Strautiņa pārstāvētajai Itālijas komandai Kapo d'Orlando "SikeliArchivi", kam tā bija pirmā uzvara turnīrā.

"Zinājām, ka būs grūta spēle. Šajā turnīrā nav nevienas vājas komandas. Ja kādam likās, ka mums šis pretinieks bija obligāti jāuzvar, tad lai jums tā arī liekas... Gatavojāmies kā parasti. Bija vairākas lietas, kas nesanāca. Nav viegli spēlēt, kad paši nevaram iemest," pēc cīņas teica Štelmahers.

"Ventspils" basketbolisti šajā spēlē uzbruka ar ļoti zemu metienu precizitāti - divpunktnieki 28,6% (10 no 35), trīspunktnieki 21,2% (7/33) un soda metieni 66,7% (14/21).

"Pāris situācijās varbūt pārturējām bumbu un ieskrējām pretiniekiem vēderā. Bet tik un tā pirms tam mēģinājām spēlēt citādāk, taču arī tad nesanāca. Nebija mūsu diena. 29% metienos no groza apakšas - dažs labs tikpat var iespert ar kāju. Domāju, ka spēlētāji aizmeta garām savus metienus un sāka steigties," izteicās Štelmahers.

Ļoti neapmierināts ar "Ventspils" komandas sniegumu bija arī tās kapteinis Māris Gulbis.

"Komandas izpildījumā šī bija ļoti slikta spēle. Sākām nedaudz miegaini, bet labi dalījām bumbu. Netrāpījām brīvus metienus un nedaudz zaudējām pārliecību pār sevi. Brīžiem pieņēmām nepareizus lēmumus," uzskata Gulbis. "Pirmais puslaiks bija daudz maz labs, lai gan nevarējām iemest, bet otrā puslaika sākumā daudz kļūdījāmies. Pretinieki līdz ar to ātrajos uzbrukumos iemeta tālmetienus, kas mūs mudināja steigties, bet tā vietā sākām spēlēt katrs par sevi, nevis kā komanda."

Tikmēr Kapo d'Orlando "SikeliArchivi" komandas galvenais treneris Gennaro di Karlo pauda ar savas vienības sniegumu.

"Beidzot izcīnījām savu pirmo uzvaru šajā turnīrā. Uzskatu, ka šo maču aizvadījām labi, it sevišķi aizsardzībā. Trešajā ceturtdaļā apliecinājām, ka aizsardzībā varam spēlēt ļoti labi - gan mentāli, gan apturot sāncenšu ātros uzbrukumus. Likām "Ventspils" komandai nonākt nepatikšanās," uzsvēra di Karlo. "Arī turnīra turpinājumā izaicināsim jebkuru pretinieku. Ceru, ka noslēgumā cīnīsies par iekļūšanu pirmajā četriniekā. Es tam ticu."

"Ventspils" basketbolisti šīs sezonas FIBA Čempionu līgu sāka ar dramatisku uzvaru savā laukumā, jo Ronalda Zaķa metiens septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām nodrošināja panākumu 73:72 savā laukumā pār iepriekšējās sezonas čempioni Tenerifes "Iberostar" no Spānijas, bet nākamajā mačā viesos tika ciests zaudējums 80:87 Lietuvas klubam Klaipēdas "Neptūnas".

Savukārt pēc tam "Ventspils" divas spēles aizvadīja mājās, vēl vienā sīvā cīņā ar 78:77 pieveicot iepriekšējās sezonas Francijas čempioni Šalonas pie Sonas "Elan", bet pēc tam ar 61:73 zaudējot Vācijas klubam Ludvigsburgas "MHP Riesen". Iepriekšējā nedēļā "Ventspils" viesos ar 99:74 pārspēja latviešu basketbolista Rolanda Freimaņa pārstāvēto Turcijas komandu "Gaziantep".

Tikmēr Kapo d'Orlando komanda šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā vēl nebija izjutusi uzvaras garšu. Iepriekšējā spēlē "SikeliArchivi" savu skatītāju priekšā ar 60:90 kapitulēja "Neptūnas". "SikeliArchivi" FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā iekļuva pēc kvalifikācijas pārvarēšanas, divu spēļu summā pārspējot VTB Vienotās līgas klubu Saratovas "Avtodor".

Vēl otrdien "MHP Riesen" savā laukumā tiekas ar "Gaziantep", bet pārējie divi B apakšgrupas mači notiks trešdien.

Kopvērtējumā pa četrām uzvarām piecās spēlēs ir "Neptūnas", "MHP Riesen" un "Iberostar" komandām, kurām ceturtajā pozīcijā ar trim uzvarām sešās cīņās seko "Ventspils".

Pa divām uzvarām piecās spēlēs ir "Gaziantep" un "Elan", kamēr septītā ar vienu uzvaru ir PAOK, kam ar vienu panākumu sešos mačos seko "SikeliArchivi".

Šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā komandu skaits no 40 samazināts uz 32, lai veicinātu turnīra kvalitāti. Novembra beigās un februārī turnīrā būs pārtraukumi, lai basketbolisti varētu palīdzēt valstsvienībām FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

FIBA Čempionu līgas balvu fondā šajā sezonā paredzēts miljons eiro uzvarētājiem. Rīkotāji sedz tiesnešu izdevumus, piedevām katra pamatturnīra dalībniece saņems 50 000 eiro prēmiju. Papildus prēmijas paredzētas arī par iekļūšanu katrā nākamajā kārtā - astotdaļfinālā 70 000 eiro, ceturtdaļfinālā 100 000, par ceturto vietu 140 000 eiro, trešo vietu - 200 000, otro vietu - 400 000 eiro, bet turnīra čempioni saņems miljonu.

Pagājušajā sezonā "Ventspils" nepārvarēja šī turnīra izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, divu spēļu summā ar 135:137 piekāpjoties Itālijas klubam Venēcijas "Umana Reyer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!