Foto: DELFI Aculiecinieks
Pārskatot ziņas sociālajos tīklos, "Delfi" lasītāja Elena nejauši pamanīja reklāmu ar paziņojumu, ka it kā no 1. aprīļa ar divu eiro caurlaidi Jūrmalā dienas laikā varēs iebraukt un izbraukt neierobežotu reižu skaitu. "Tas taču nav pirmā aprīļa joks?" pārdomas portālam "rus.delfi.lv" atklāj sieviete.

Jūrmalas domē skaidro, ka vienreizējās biļetes "pārvēršana" par daudzkārt lietojamu iebraukšanas atļauju nav vienīgais jaunievedums, kas saistīts ar automašīnu iekļūšanu pilsētā.

Kā portālam "rus.delfi.lv" pastāstīja Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leite, 23. novembra domes sēdē lemts par labojumiem noteikumos, kas nosaka iebraukšanas kārtību kūrorta pilsētā. Lemts, ka no 2018. gada 1. aprīļa ieviesīs dienas un nedēļas caurlaidi bez ierobežota iebraukšanas reižu skaita. Labojumi esot izstrādāti, ņemot vērā pilsētas iedzīvotāju un viesu vēlmes.

"Dienas caurlaide, kas maksā divus eiro, būs derīga visas dienas garumā, no pulksten 00.00 līdz 23.59, un ļaus tās īpašniekam diennakts laikā iebraukt un izbraukt no Jūrmalas neierobežotu reižu skaitu. Iepriekš viena caurlaide bija derīga tikai vienai iebraukšanas reizei pilsētā. Ja cilvēks no pilsētas izbrauca un iebrauca atpakaļ tai pat dienā, tad viņam bija jāmaksā atkārtoti," skaidroja Leite.

No 1. aprīļa varēs iegādāties nedēļas caurlaidi – derīgu septiņām dienām. Vieglajām automašīnām tā maksās 10 eiro, savukārt transportlīdzekļiem, kuru pilnā masa ir vairāk par 3,5 tonnām – 12 eiro.

Vienlaikus, tāpat kā iepriekš, darbosies arī mēneša caurlaide, kas vieglajam automobilim maksās 31 eiro, bet transportlīdzekļiem ar pilnu masu, kas lielāka par 3,5 tonnām – 43 eiro. Gluži kā līdz šim, pieejamas būs sezonas caurlaides. Vieglajām automašīnām tā maksās 107 eiro, bet smagajām – 213 eiro.

Patlaban Jūrmalas domes labojumi vēl nav apstiprinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Jūrmalā maksas iebraukšana spēkā no 1. aprīļa līdz 30. septembrim. Caurlaide, kas maksā divus eiro, no 2017. gada saistoša arī motociklu vadītājiem. Par caurlaidēm iegūtā nauda nonāk pilsētas budžetā un tiek lietota tūrisma attīstībai, vides sakopšanai, kultūras pieminekļu aizsardzībai un sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Arī turpmāk dienas caurlaidi varēs nopirkt kases aparātā, iebraucot pilsētā, kā arī, izmantojot mobilo aplikāciju, un arī Jūrmalas domes mājaslapā, kas arī ir jaunums.

Jau ziņots, ka Jūrmalā šogad ieviesta stingrāka iebraukšanas maksas kontrole. Līdzās policistiem braukšanas maksas kontroli veic arī speciāla tehnika. Pie iebraukšanas Jūrmalā virs šosejas izvietotas speciālas fotokameras, kuras fiksē Jūrmalā iebraucošo automobiļu numurus. Iegūtos datus pašvaldība vēlāk salīdzina ar datu bāzi, kurā apkopota informācija par izsniegtajām ilgtermiņa caurlaidēm, kā arī tām caurlaidēm, kuras iegādātas, izmantojot SIA "Mobilly" vai SIA "Rīgas karte" pakalpojumus.

Par iebraukšanu Jūrmalā bez caurlaides paredzēts sods 50 eiro apmērā. Administratīvā lieta par pārkāpumu var tikt sākta sešu mēnešu laikā pēc pārkāpuma izdarīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!