Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lai arī tiešsaistes petīcijā, kurā muzeju vaino pedofilijas popularizēšanā, mazāk nekā nedēļas laikā savākti teju 10 tūkstoši parakstu, Metropoles mākslas muzejs atsacījies izņemt no ekspozīcijas kontroversiālu poļu-franču mākslinieka Baltusa gleznu, ziņo Lielbritānijas medijs "The Telegraph".

Baltuss jeb īstajā vārdā Baltazars Klosovskis de Rola (Balthasar Klossowski de Rola) izsenis ticis pretrunīgi vērtēts, jo savos darbos atainojis jaunas un pieticīgi ģērbtas meitenes. Viņa 1938. gada gleznā "Terēze sapņo" ("Therese Dreaming") redzama 12 vai 13 gadus veca meitene, sapņaini lūkojamies augšup, kamēr viņas kājas ir pavērtas un redzama apakšveļa.

Mia Merila (Mia Merrill), kura strādā par cilvēkresursu menedžeri kādā Manhetenas finanšu uzņēmumā, uzsāka parakstu vākšanu, jo uzskata, ka glezna "nenoliedzami romantizē bērna seksualizāciju".

"Ja esat daļa no #metoo kustības vai jebkad esat domājuši par mākslas ietekmi uz dzīvi, lūdzu, atbalstiet manus centienus," viņa rakstīja savā "Twitter" profilā.

Par spīti Merilas atbalstītāju aktivitātei Metropoles mākslas muzejs gleznu no ekspozīcijas neizņems. Paziņojumā muzeja pārstāvji raksta, ka Metropoles Mākslas muzeja misija ir "kolekcionēt, pētīt, saglabāt un prezentēt nozīmīgus mākslas darbus no dažādiem laikiem un kultūrām, lai vienotu cilvēkus ar radošumu, zināšanām un idejām."

Saskaņā ar muzeja aprakstu Baltusa gleznā redzama viņa kaimiņiene Terēze Blanšārda (Thérèse Blanchard).

Muzeja rīcībā kā ziedojums šī glezna nonāca 1998. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!