Foto: Kadrs no video
Galerijā "MuseumLV" 8. decembrī plkst. 18.30 notiks Eižena Valpētera lekcija "Ātri gaistošā realitāte", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Lekcijas pamatā ir Eiropas mājā notikusī Eižena Valpētera fotogrāfiju izstāde ar tādu pašu nosaukumu, kurā mākslinieks dalījās ar savu personisko atklājumu – dažreiz gaismas izcelsme un daba nav ne izprotama, ne izskaidrojama, bet gaisma tomēr uzrodas bez redzama iemesla.

Eižens Valpēters kā mākslinieks ir nonkonformisma un latviešu alternatīvās kultūras pārstāvis kopš 20. gadsimta 60.gadiem līdzdarbojās "Kazas" grupas aktivitātēs, veidojis 2010. gadā iznākušo izdevumu "Nenocenzētie", kas veltīts sešdesmito un septiņdesmito gadu alternatīvajai kultūrai Latvijā. Minētā lekcija ievadīs lakciju ciklu par sešdesmito septiņdesmito gadu alternatīvo kultūru Latvijā.

Eižens Valpēters savā Lāčplēša ielas dzīvoklī dzīvo no 1998. gada, taču no 2014. gada viņš sāka pamanīt minētās gaismas parādības, ko nodēvēja par "reflekšiem" – gan savā dzivoklī, gan vēlāk citur pilsētā. Tās tika nofotografētas. Uz virtuves skapja gludās virsmas Valpēters ieraudzīja un nofotogrāfēja daudzkrāsainu gaismas elementu, kas ilga vairākas minūtes. Līdzīga trīsstūrveidīga parādība dažas reizes bija vērojama arī uz griestiem. 2017. gada novembrī agra rīta krēslā uz tapetēm parādījās ātri slīdoša šaura josla ar abstraktu knapi nojaušamu rakstu, kas strauji kustējās loga virzienā. Pēdējo šī gaismas elementa brīdi Valpeteram izdevās paspēt nofotografēt.

Eižens Valpēters veic eksperimentus ar brillēm un gaismas avotu, rezultātā tiek iegūti gaismas attēli ar brillēm un acīm tajās.

Pilsētā tiek saskatītas un fiksētas gaismas zīmes, kurās ir atpazīstamas gan ģeometriskas figūras, no kurām dažas atgādina krustus, gan abstraktus gaismas hieroglifus.

Mākslinieks strādā foto mākslā un asamblāžas tehnikā veido objektus, kurā nozīmīga vieta atvēlēta mākslinieka miermīlīgajai, vērojošajai pozīcijai un rezignētai attieksmei.

Savu izskaidrojumu šai parādībai dos arī Modris Slava – Latvijas Viedas Sadraudzības (LVS) – idejas autors. LVS idejas avoti ir baltu dvēseles mantas, dievturība, teozofija, joga, dzīvās ētikas mācība, visas pasaules ezotērisko skolu mācības un metodes, jaunā laikmeta (New Age) atziņas un pašu domas. Modris Slava arī ir pievērsies noslēpumainu gaismas parādību apzināšanai visā pasaulē.

Tāpat galerijas pārstāvji uzsver, ka Valpētera gaismas paradību novērojumi sasaucas ar Ditas Lūses gaismas pilno glezniecību, kas pašreiz apskatāma galerija "MuseumLV" kā viņas jaunāko darbu izstāde "Gaismas anatomija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!