Foto: Publicitātes foto
Grupa "Jāņa Ruņģa klātbūtne" debijas albuma gaidās piedāvā tā nākamo singlu "Dies'", kas ieturēts Ziemassvētkiem emocionāli atbilstošās sajūtās. Dziesma vēsta par cilvēka attiecībām ar Dievu, velnu, zemi, gaisu, ūdeni, uguni, gāzi un elektrību… Par celšanos un krišanu.

Dziesmu "Dies'" Jānis sacerējis pirms trijiem gadiem pēc kāda ļoti specifiska dzejoļa izlasīšanas. "Vēla nakts, viegli depresīvs stāvoklis un sākotnēji nezināmas izcelsmes spēks lika atvērt tēva dāvinātu grāmatiņu," atminas Jānis Ruņģis. "Ar acīm uzskrēju virsū lirikai, kas savaldzināja uzreiz, momentāni. Paķēru telefonu, iedziedāju melodiju, kas tikpat mistiski atnāca uzreiz. Tā ļoti dabīgi. Ritēja laika rats, atkal atminējos šo meldiņu un steidzu meklēt to mazo grāmatiņu, bet nekur un nekādi nevarēju vairs to atrast. Palika apziņa, ka šis vēstījums tomēr jānodod cilvēkiem tālāk. Aizstaigāju līdz Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un izgāju cauri visiem konkrētā dzejnieka jelkad sarakstītajiem darbiem. Un tā arī vairs neatradu šīs rindas! Arī internets par tādām klusē. Klīst leģendas, ka dzejoļa autors ir Aivars Neibarts, tautā atpazīstams kā Ņurbulis. Ir vai nav viņš šīs dziesmas teksta autors, jebkurā gadījumā liels paldies viņam par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā, jo viņš palīdzējis izveidot daudz jaunvārdu. Arī citi mūziķi izmantojuši viņa tekstus. Piemēram, mana mīļākā bērnības grupa "Marana" ar Valtu Pūci priekšgalā. Arī mans tēvs agrāk tur dziedāja…"

Jānis satikās ar vienu no atzīstamākajiem mūsdienu Latvijas producentiem Gati Zaķi, kurš noticēja viņa vīzijai par "Jāņa Ruņģa klātbūtnes" topošo debijas albumu "Ārpus prātus", kas iznāks 2018. gadā. Tika uzsākts darbs "Tru Music Studio" telpās, kur tika pabeigta arī dziesma "Dies'". Jānis pats to gan iedziedāja, gan iespēlēja tajā klavieres, ērģeles, kā arī dažas bungu skaņas.

Līdz šim grupa "Jāņa Ruņģa klātbūtne" novembrī prezentējusi videoklipu dziesmai "Gara garšas", kuras video versiju režisēja Uģis Olte. Bet jau janvārī tiks piedāvāts jauns mūzikas video.

"Lai pārdomu un gaišuma pilni Ziemassvētki!" piebilst Jānis. "Turpiniet ticēt un darīt labus darbus! Šī dziesma ir ne visai viegls ceļojums pie Dieva."

Grupa "Jāņa Ruņģa klātbūtne" radās 2012. gadā, kad Jānis Ruņģis Rīgas Doma kora skolā "uzdžemoja" kopā ar bundzinieku Ivaru Arutjunjanu un basistu Jāni Rubiku. Toreiz radās grupas tituldziesma "Ruņģa klātbūtne". "Jāņa Ruņģa klātbūtni" var uzskatīt arī par galvenā vaininieka soloprojektu, taču viņš to tomēr uztveru kā grupu, kuras dalībnieki mēdz pamainīties. Sākotnēji bijušas idejas, ka grupa varētu saukties "Jāņa Ruņģa ābece" vai "Jāņa Ruņģa alfabēts", taču tad caur ārpusprātu izskrēja vārds "klātbūtne", kas iepatikās ar savu daudznozīmīgumu un dziļumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!