Foto: Publicitātes foto

Pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" ietvaros 24. februārī Durbes kultūras namā gaidāmo akordeonista Mario Batkoviča (Mario Batkovic) koncertu ievadīs duets "Stanislav Yudin & Asnate Rancane", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Staņislavs Judins jeb Stasis plašāk zināms kā džeza un improvizētās mūzikas kontrabasists, kurš bieži piedalās dažādos eksperimentālās mūzikas projektos. Asnate, savukārt, ir etniskās mūzikas pētniece, multi-instrumentāliste un festivālā "Zemlika" 2016. gadā jau iepazītās tautas mūzikas grupas "Tautumeitas" vadītāja.

Par spīti katra šķietami atšķirīgajām muzikālajām pieredzēm un radošajām ikdienas gaitām Staņislavs atzīst, ka iedvesmu arvien biežāk sācis meklēt etniskajā, tautas mūzikā, bet Asnate – improvizācijā. Ņemot vērā katra bagāžu un personīgo interesi turpmākajos muzikālajos meklējumos, kopprojekta aizsākums pērn nu šķiet likumsakarīgs.

Savienojot Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru, duets rada oriģinālmūziku ar tautas tekstiem un repertuāru papildina ar tautas melodiju apdarēm. Kopīgu eksperimentu laikā, izmantojot neparastu tehniku un improvizējot, abi mūziķi ir atraduši savu īpašo skanējumu un stilu, un rezultātā ir tapis albums ar nosaukumu "Op. 2". Ierakstā iekļautās dziesmas no milzu folkloras mantojuma tikušas atlasītas saskaņā ar mūziķu gaumi un uzskatāmas par viņu miļākajām tautasdziesmām. Lai arī tajā iekļautas gan latviešu tautasdziesmas, izpildītas dažādos dialektos, gan pa bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmai, mūziķi vairās albumu dēvēt par folkloras ierakstu. Proti, dziesmu neparasto aranžējumu un izpildījuma dēļ tās drīzāk piederīgas minimālisma mūzikas pasaulei.

Jau ziņots, ka 24. februārī Durbē ar pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs viesosies bosniešu izcelsmes akordeona virtuozs un komponists Mario Batkovičs no Šveices.

Biļetes uz Mario Batkoviča un dueta "Stanislav Yudin & Asnate Rancane" koncertu 24. februārī Durbes kultūras namā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā "Bezrindas.lv". Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!