Foto: Claudio Iannone
Piektdien, 29. decembrī Latvijas kinoteātros sāk rādīt režisora Ridlija Skota, uz patiesiem notikumiem balstītu filmu "Visa pasaules nauda" (All the Money in the World) par vienu no pagājušā gadsimta bagātākajiem cilvēkiem – Žanu Polu Getiju un viņa cietsirdīgo, tumšo dabu.

Žans Pols Getijs dižojas ar pasaules bagātākā cilvēka titulu gandrīz 20 gadu garumā, līdz 1976. gadā viņš atstāja šo pasauli, neparūpējoties par pienācīgu sagatavotu sava darba turpinātāju.

Piedzimis imigrantu ģimenē kā ļoti gaidīts bērns, 22 gadu vecumā pabeidzis Kalifornijas un Oksfordas universitātes, Getijs drīz vien sāka pielietot savas zināšanas naftas biznesā, kur iemaņas guva, vērojot tēva veiksmi nopelnīt miljonus naftas drudža laikā. Iespējams, Getija cietsirdīgais raksturs veidojas to 20 gadu laikā, kad viņš pacietīgi izpirka "Tidewater Associated Oil Company" akcijas, iegūstot kontrolpaketi, uzņēmuma īpašniekiem to pat nezinot, vai varbūt to četru gadu laikā, kad no miljonu vērta uzņēmuma īpašnieka viņš kļuva par cilvēku, kuram pašam nācās aizņemties, līdz viņa ekspedīcija Saūda Arābijā vainagojās ar panākumiem – tika atrasta nafta, kas Getiju vēlāk nodrošināja ar pusmiljonu lielu peļņu dienā.

Lai gan Žanam Polam Getijam bija četri bērni un sešpadsmit mazbērni, nauda un miljardiera statuss allaž bija svarīgāks par radu attiecībām. Ja cilvēka dzīvībai ir cena, tad Getijam tā noteikti nebija pat 17 miljonus vērta, tieši tādu summu pieprasīja teroristi par mazdēla izpirkšanu, kuru neaprēķināmais miljardieris atteicās samaksāt.

Arīdzan filmas uzņemšana saistās skandalozu faktu – uzņemšanas fināla taisnē režisors un producentu komanda pieņēma lēmumu aizvietot Žana Pola Getija atveidotāju, aktieri Kevinu Speisiju, kurš tiek apsūdzēts par seksuālu uzmākšnos vairāk kā 20 epizodēs. Filmā Žana Pola Getija lomā redzams Kristofers Plammers.

Filma "Visa pasaules nauda" uzņemta pēc Džona Pīrsona grāmatas motīviem un tās režisors ir četrkārtējais "Oskara" balvas nominants Ridlijs Skots ("Marsietis". "Gladiators"). Lomās – "Oskara" balvas nominanti Mišela Viljamsa ("Kuprainais kalns") un Marks Valbergs ("Atkritēji"), kā arī jaunais aktieris Čārlijs Plamers ("King Jack") un franču kino zvaigzne Romēns Dirī ("Ķīniešu mīkla").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!