Foto: Publicitātes attēli
Noslēdzoties Eduarda Veidenbauma 150. jubilejas gadam, izskaņai tuvojas arī sabiedrības iesaistes akcija "Skandē Veidenbaumu". Kopumā akcijā veikti 1620 ieraksti, savukārt visbiežāk izpildīts dzejolis "Kā gulbji balti padebeši iet". Zināmi arī klausītāju balsojuma rezultāti par izteiksmīgāko audio ierakstu, portālu "Delfi" informē akcijas rīkotāji no LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta.

Akcija tika aizsākta, godinot latviešu dzejnieka Eduarda Veidenbauma personību un dzeju. Kopš akcijas sākuma 2017. gada 1. septembrī ierakstīti un akcijas vietnē https://lasi.literatura.lv augšupielādēti 1620 unikāli Eduarda Veidenbauma dzejoļu skandējumi! Noslēgusies arī balsošana par veiktajiem audio ierakstiem.

Akcijas laikā visvairāk ieskandētais Veidenbauma dzejolis bijis "Kā gulbji balti padebeši iet" (47 ieraksti). Tam sekoja citi pazīstami un mazāk zināmi Veidenbauma dzejoļi: "Tumsa un migla", "Es domāju, ka pasaulē", "Viss ir joks, par visu smejies", "Iedzer, brāli", "Grāmatu kaudzes", Jau ziediem rotātas pļavas", "Pa laukiem jau ziedonis dvašo", "Īsts filozofs nav pesimists", "Ja tev pasaulē jūtīga sirds".

Par klausītāju balsojuma līderi kļuvusi "RobertsOGProductions" izpildītā Veidenbauma dzejoļa "Iedzer, brāli" muzikālā interpretācija. Godpilnā otrā vieta ir LR kultūras ministres Daces Melbārdes zīmīgajam "Uz zemes nav taisnības" skandējumam, savukārt trešo vietu ieņēma Latvijas Kultūras akadēmijas studentes Melisas Kaškuras priekšnesums. Izteiksmīgi ir arī pārējie visvairāk atbalstītie skandējumi, kuru izpildītāju vidū bija Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, Latviešu Folkloras krātuves vadītāja Rita Treija, literatūras un teātra zinātnieks Viktors Hausmanis, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels, igauņu dzejnieks Contra, Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni Niks Širins un Samanta Alkšare.

Akcijas redaktoru izlase klausāma akcijas "Skandē Veidenbaumu" Youtube kanālā "Lasi skaļi".

Vēl līdz 2018. gada 30. janvārim ikviens ir aicināts gan noklausīties citu skandējumus, gan arī ieskandēt Eduarda Veidenbauma dzejoli akcijas vietnē lasi.literatura.lv, tādējādi papildinot ierakstu kolekciju!

LU LFMI jau īstenojis vairākas ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas sabiedrības iesaistes akcijas, piemēram, Latviešu folkloras krātuves digitālā arhīva papildināšanu akcijās "Simtgades Burtnieks" un "Valodas talka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!