Foto: DELFI
Bijušajam grupas "Beatles" bundziniekam Ringo Stāram un pēdējam dzīvajam grupas "Bee Gees" dalībniekam Barijam Gibam ir piešķirts bruņinieka tituls Lielbritānijas tradicionālajā Jaungada apbalvojumu sarakstā, kas tika publicēts piektdienas vakarā.

77 gadus vecais Stārs – īstajā vārdā Ričards Stārkijs – ir saņēmis bruņinieka titulu par ieguldījumu mūzikā. Tas noticis 52 gadus pēc tam, kad viņš 1965.gadā kļuva par Britu impērijas ordeņa locekli (MBE).

Stārs piektdien īsā paziņojumā sacīja, ka viņam "ir pagodinājums un gandarījums" tikt izvirzītam un saņemt šo titulu kā atzinību par "manu mūziku un manu darbu labdarībā, ko es abus mīlu".

Cits eksbītls Pols Makartnijs saņēma bruņinieka titulu jau 1997.gadā. Makartnijs britu radio paziņoja, ka "ir pēdējais laiks" piešķirt šo titulu arī Stāram.

Dziedātājs, dziesmu autors un ierakstu producents Gibs, kurš jau iepriekš bija kļuvis par Britu impērijas ordeņa komandoru (CBE), saņēma bruņinieka titulu par ieguldījumu mūzikā un labdarībā.

Britu impērijas ordeņa bruņinieces titulu (DBE) saņēma bijusī Karaliskā baleta direktore un Karaliskās deju akadēmijas prezidente Dārsija Busela par dejas mākslas veicināšanu Lielbritānijā un ārvalstīs.

Komēdiju aktieris, rakstnieks un mūziķis Hjū Lorijs kļuva par Britu impērijas ordeņa komandoru (CBE), bet hiphopa mākslinieks Vailijs – par Britu impērijas ordeņa locekli (MBE).

Starp apbalvotajiem bija arī politiķi, zinātnieki, sportisti un citu nozaru pārstāvji.

Bruņinieka titulu saņēma bijušais vicepremjers un Liberāldemokrātu partijas līderis Niks Klegs, kurš piedalījās kampaņā par Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā, ietekmīgais Konservatīvās partijas parlamentārietis Greiems Breidijs, un profesors Džons Kērtiss, kura organizētā nobalsojušo vēlētāju aptaujā bija precīzi prognozēti jaunāko parlamenta vēlēšanu rezultāti. Kērtiss saņēma šo titulu par ieguldījumu sociālajās zinātnēs un politikā.

Lielbritānijas apbalvojumu saņēmēji tiek izraudzīti divreiz gadā – karalienes dzimšanas dienā un pirms Jaungada. Ikviens var iesniegt ieteikumus apbalvošanai, un tos izskata ekspertu komitejas.

Jaunajā sarakstā bija pavisam 1123 apbalvotie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!