Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs aizstāvējis lēmumu ļaut daļai Krievijas sportistu piedalīties gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, uzsverot, ka nevainīgu sportistu izslēgšana nebūtu ētiska.

Kā vēstīts, SOK šomēnes piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

Svētdien laikrakstā "Die Welt am Sonntag" publicēta intervija ar Bahu, kurā viņš centies atspēkot kritiku, ka SOK pieņēmusi lēmumu, lai tas apmierinātu arī Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Die Welt" žurnālists Baham teicis, ka piespriestā diskvalifikācija ir "pseido sods", kam Bahs atbildējis, ka tā ir "nepieņemama teorija", kas pārsvarā izplatīta Vācijā.

"Tas ir tālu no realitātes. Jūs redziet ne tikai reakciju Krievijā, bet arī faktā, ka uz mūžu diskvalificētais Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko iesniedzis apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS)," teicis Bahs. "Protams, šeit tiek turpināts kultivēt aizspriedumus. Šīs pašas balsis aicināja uz pilnīgu izslēgšanu, kamēr vēl risinājās izmeklēšana."

"Visi, kuri nebija par pilnīgu izslēgšanu, tika saukti par neētiskiem. Es joprojām brīnos, kāpēc nevainīgu sportistu sodīšana būtu ētiska," pauda SOK prezidents.

Bahs stāstīja, ka tīrajiem Krievijas sportistiem, kuri tiks uzaicināti uz Phjončhanu, "būs jāpacieš kolektīvais sods, kaut individuāli viņi ir nevainīgi". Tur nebūs Krievijas komandas, karoga un himnas, bet "nedrīkstam šo sportistus pazemot, liedzot viņiem atzīt savu izcelsmi".

Līdz šim jau 43 Krievijas sportisti diskvalificēti uz mūžu no olimpiskajām spēlēm pēc pārkāpumiem 2014.gada Soču Olimpiādē. Pagaidām gan nav zināms vai CAS apstiprinās visas šīs diskvalifikācijas. Tomēr Bahs atgādināja, ka 2006.gada Turīnas olimpiskajās spēlēs notikušajā Austrijas sportistu skandālā CAS apstiprināja visas SOK piespriestās diskvalifikācijas.

Krievijas sportistus, kuri drīkstēs startēt februārī gaidāmajās olimpiskajās spēlēs, izvēlēsies īpašs panelis, darot to ar lielu piesardzību. Tiks izvēlēti tie atlēti, kuri ir kvalificējušies Olimpiādei, kuri ir "tīri", kuri nekad nav diskvalificēti par dopinga lietošanu un nav pārkāpuši antidopinga noteikumus, kuri ir veiksmīgi izgājuši dopinga pārbaudes pirms olimpiskajām spēlēm. Tāpat šiem atlētiem būs jāiziet papildus dopinga kontrole, lai būtu pārliecība, ka viņi ir godīgi.

Krievija 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!