Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas vadošās tenisistes Jeļena Ostapenko un Anastasija Sevastova 2018. gada pirmajā WTA rangā saglabājušas attiecīgi septīto un 16. vietu, kamēr valsts trešā rakete Diāna Marcinkēviča par 15 vietām pakāpusies uz 279. pozīciju.

Pērn negaidīti Francijas atklātajā čempionātā triumfējusī Ostapenko 2017.gada sezonu noslēdza oktobra izskaņā, bet Sevastova novembrī Ķīnā piedalījās otrā līmeņa sezonas noslēguma turnīrā "WTA Elite Trophy", kur tika līdz pusfinālam. Pēc šī turnīra Latvijas tenisiste no ranga 15.vietas atkāpās uz 16.

Ostapenko aizpagājušajā nedēļā izpelnījās Latvijas gada labākās sportistes balvu.

Decembrī kļuva arī zināms, ka Ostapenko un Sevastova pārstāvēs Latvijas izlasi februārī gaidāmajā Federāciju kausa turnīrā. Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas sacensības norisināsies Igaunijā no 7.līdz 10.februārim.

Kā vēstīts, Ostapenko sestdien Abū Dabī pārbaudes mačā ar rezultātu 6-2, 3-6, 10:5 pārspēja slaveno amerikāņu sportisti Serēnu Viljamsu, kurai šī bija atgriešanās cīņa pēc kļūšanas par māmiņu.

Savu sezonas pirmo maču viņa aizvadīs otrdien, kad Šeņdžeņas WTA "International" sērijas turnīra pirmās kārtas mačā tiksies ar čehieti Kristīnu Plīškovu, kura WTA rangā atrodama 61.pozīcijā.

Tikmēr Sevastova jau svētdien iesāka jauno sezonu, Brisbenas WTA "Premier" turnīra pirmajā kārtā ar rezultātu 6-1, 6-3 pārspēdama titulēto austrālieti Samantu Stosuru, kura rangā ieņem 41.pozīciju. Otrajā kārtā Sevastova otrdien tiksies ar rumānieti Soranu Kirstju, kura rangā atrodama 37.pozīcijā.

Ostapenko uz pasaules ranga septīto vietu pakāpās oktobrī, sasniedzot jaunu karjeras rekordu un vēl nebijušus augstumus Latvijas profesionālajā tenisā. Vēl septembrī viņa kļuva par pirmo Latvijas tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā, bet turpinājumā viņa pakāpeniski savas pozīcijas uzlaboja. 2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Pērn Ostapenko uzvarēja divos turnīros - bez sensacionālā triumfa Francijas atklātajā čempionātā viņa šoruden bija labākā arī "International" sacensībās Seulā, turklāt sezonas izskaņā pusfinālus sasniedza trīs turnīros pēc kārtas. Pēc uzvaras "French Open" viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Ostapenko savā īpašumā ieguva arī WTA gada progresējušākās tenisistes balvu, turklāt viņa pretendēja arī uz sezonas labākās spēlētājas titulu, pie kuras beigās gan tika spāniete Garvinje Mugurusa.

No pārējām Latvijas tenisistēm Marcinkēviča, kura pirms Ziemassvētkiem Indijā aizkļuva līdz ITF 25 000 sērijas turnīra finālam, par 15 vietām pakāpusies uz 279.pozīciju. Savukārt pārējās pašmāju tenisistes saglabājušas savas pozīcijas - 17 gadus vecā Daniela Vismane ir planētas 876.rakete, 16 gadus vecā Alise Čerņecka ieņem 1061.vietu, bet 18 gadus vecā Irina Ļapustina ir 1092.vietā.

Tikmēr pasaules ranga pirmajā vietā jau teju trīs mēnešus atrodas Simona Halepa, kura ir 25.tenisiste līderes godā. Viņa tikai par 40 punktiem apsteidz otrajā vietā esošo Mugurusu, kura WTA ranga pirmajā vietā pirms tam bija četras nedēļas.

Tikmēr trešā ir sezonas noslēguma turnīrā "WTA Finals" uzvarējusī Dānijas pārstāve Karolīna Vozņacki, kurai seko Karolīna Plīškova. Piektā joprojām ir Venusa Viljamsa no ASV, kamēr pirmo sešinieku noslēdz Ukrainas sportiste Eļina Svitoļina.

Septītajā pozīcijā ir Ostapenko, kurai seko francūziete Karolīna Garsija, bet devītā ir Konta. Pirmo desmitnieku tikmēr noslēdz amerikāniete Koko Vandeveja.

Savukārt WTA dubultspēļu rangā Ostapenko saglabājusi 40.pozīciju, bet Sevastova joprojām ir 88.pozīcijā. Tikmēr Marcinkēviča, kas ITF 25 000 sērijas turnīrā Indijā triumfēja dubultspēlēs, par 17 vietām pakāpusies uz 193.pozīciju, bet Ļapustina atkāpusies par piecām vietām un šobrīd ieņem 1233.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!