Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas tenisa zvaigzne Jeļena Ostapenko otrdien agri no rīta pēc Latvijas laika uzsāks jauno sezonu, Šeņdžeņas WTA "International" sērijas turnīra pirmajā kārtā tiekoties ar čehieti Kristīnu Plīškovu, kamēr valsts otrā rakete Brisbenas WTA "Premier" turnīra otrajā kārtā duelēsies ar rumānieti Soranu Kirstju, kura bija viņas partnere dubultspēļu turnīrā.

Ostapenko un Plīškovas duelis Šeņdžeņā būs otrais uz centrāla korta un sāksies ne ātrāk par plkst.6 pēc Latvijas laika. Savukārt Sevastovas un Kirstjas mačs Brisbenā būs trešais uz otrā korta un varētu sākties ap plkst.7.

Planētas septītā rakete Ostapenko turnīrā Šeņdžeņā izlikta ar otro numuru. Viņas pretiniece Plīškova WTA rangā atrodama 61. pozīcijā.

Pirms došanās uz Ķīnu Ostapenko sestdien Abū Dabī pārbaudes mačā ar rezultātu 6-2, 3-6, 10:5 pārspēja slaveno amerikāņu sportisti Serēnu Viljamsu, kurai šī bija atgriešanās cīņa pēc kļūšanas par māmiņu.

Latvijas pirmā rakete lielāko daļu starpsezonas gatavojās Rīgā. Aizpagājušajā nedēļas nogalē viņa piedalījās paraugturnīrā Taizemē, kur zaudēja gan Krstīnas Plīškovas māsai Karolīnai, gan Johannai Kontai no Lielbritānijas. Pēc tam viņa uz pāris dienām atgriezās Rīgā, bet trešdien devās uz Abū Dabī.

Ostapenko un Kristīna Plīškova karjeras laikā spēkojušās divas reizes. 2016. gadā Katovices "International" sērijas turnīra otrajā kārtā pārāka ar rezultātu 6-3, 6-4 bija Ostapenko, bet 2017. gadā Prāgas WTA "International" turnīra pusfinālā čehiete revanšējās ar 6-4, 6-2.

Savukārt ar Kristīnas dvīņumāsu Karolīnu Ostapenko spēkojusies trīs reizes, izcīnot vienu uzvaru.

Ostapenko 2017.gadu sāka WTA ranga 44.pozīcijā, bet jūnijā triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, sasniedzot vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē. Vēlāk viņa kļuva par pirmo Latvijas tenisisti ranga pirmajā desmitniekā un piedalījās WTA sezonas noslēguma turnīrā. Ostapenko bez triumfa "French Open" izcīnīja uzvaru arī Seulas WTA "International" turnīrā.

Savu spožāko sezonu viņa iesāka Oklendā, kur aizkļuva līdz WTA "International" sērijas turnīra pusfinālam, tiekot pie 110 WTA ranga punktiem.

Tikmēr Kristīnas Plīškovas griesti 2017.gada sezonā bija jau minētā Prāga, kurā viņa aizkļuva līdz finālam. Savu līdz šim vienīgo WTA titulu viņa izcīnīja 2016. gadā, kad triumfēja turnīrā Taškentā.

Plīškova karjeras laikā tikai vienu reizi pārspējusi ranga pirmā desmitnieka tenisisti, turklāt pateicoties tam, ka viņas pretiniece Belinda Benčiča nepabeidza maču.

Zīmīgi, ka junioru vecumā Kristīna Plīškova, tāpat kā Ostapenko, kļuva par Vimbldonas turnīra čempioni, paveicot to 2010. gadā, kas bija četras sezonas pirms Latvijas tenisistes pirmā lielā panākuma.

Daudz spožākus panākumus guvusi viņas māsa Karolīna, kura 2016.gadā spēlēja ASV atklātā čempionāta finālā un karjeras laikā izcīnījusi deviņus WTA titulus. 2017.gada vasarā Karolīna Plīškova kļuva par planētas pirmo raketi, tomēr vēlāk zaudēja WTA ranga līderpozīciju.

Kristīna Plīškova pērn debitēja Šeņdžeņas turnīrā un pēc Sevastovas pārspēšanas pirmajā kārtā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Savukārt Ostapenko šosezon debitēs šajā turnīrā.

Otrajā kārtā šī mača uzvarētāja tiksies ar rumānieti Anu Bogdanu (WTA 105.) vai itālieti Kamilu Džordži (WTA 80.).

Turnīrs Šeņdžeņā notiek uz cietā seguma un tajā ar pirmo numuru izlikta planētas pirmā rakete Simona Halepa no Rumānijas, kura sezonu iesāka ar pārliecinošu uzvaru 6-4, 6-1 pār Lielbritānijas tenisisti Nikolu Gibsu, kura WTA rangā atrodama 110.pozīcijā.

Tikmēr Sevastova atrodama ranga 16.pozīcijā, bet viņas pretiniece Kirstja ieņem 37.pozīciju.

Kā vēstīts, savā jaunās sezonas pirmajā mačā Sevastova svētdien ar rezultātu 6-1, 6-3 pārspēja titulēto austrālieti Samantu Stosuru, kura WTA rangā ieņem 41.vietu. Panākums Sevastovai devis 55 WTA ranga punktus.

Tikmēr Kirstja vienspēļu turnīra pirmajā kārtā ar rezultātu 7-6 (7:3), 6-1 pārspēja amerikānieti Dženiferu Breidiju, kura rangā ieņem 65.vietu.

Dažas stundas vēlāk Sevastova un Kirstja šī turnīra dubultspēļu sacensību pirmajā kārtā ar rezultātu 1-6, 2-6 piekāpās ukrainietei Ludmilai Kičenokai un japānietei Makoto Ninojimai. Sākotnēji viņa un Kirstjai nebija paredzēta dalība dubultspēļu sacensībās, bet viņas pie šādas iespējas tika, jo savainojuma dēļ nevarēja spēlēt spāniete Karla Svaresa-Navarro.

Sevastovai un Kirstjai šī būs trešā savstarpējā cīņa, bet iepriekšējos divos dueļos uzvaras izcīnījusi rumāniete. Pirmo reizi viņas tikās 2013.gadā Patajas WTA "International" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā, kad Kirstja izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 6-3, 6-0. Pāris mēnešus vēlāk traumu dēļ Sevastova lēma karjerai likt punktu, tomēr pusotru gadu vēlāk viņa atgriezās kortā. Pērn abas tikās Maiami WTA "Premier" sērijas turnīra otrajā kārtā, Kirstjai uzvarot ar rezultātu 7-6 (7:4), 3-6, 6-3.

Iepriekšējo sezonu Sevastova sāka Šeņdžeņas WTA "International" turnīrā, pirmajā kārtā neizmantodama divas mačbumbas un ciezdama zaudējumu čehietei Kristīnai Plīškovai, līdz ar to viņai šonedēļ jāaizstāv tikai viens WTA ranga punkts. Gan 2016., gan 2017.gadā Latvijas tenisiste līdz Austrālijas atklātajam čempionātam palika bez uzvarām.

Sevastova 2017.gadu sāka WTA ranga 34.pozīcijā un iepriekšējā sezonā triumfēja Maljorkas WTA "International" turnīrā, kas viņai bija otrais WTA tituls karjerā, kā arī vēl divos turnīros aizkļuva līdz pusfinālam.

Savukārt "Grand Slam" sacensībās labākais sasniegums viņai bija iekļūšana ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā, kas turklāt tika paveikts otro gadu pēc kārtas. Oktobrī viņa sasniedza sev rekordaugsto 15.vietu WTA rangā, bet šobrīd ieņem 16.pozīciju.

2017.gada sezonā Sevastova izcīnīja 37 uzvaras WTA pamatturnīros, bet pirms tam viņas rekords bija 21 panākums vienā sezonā. WTA ranga divdesmitniekā viņa debitēja pērn maijā.

Tikmēr Kirstjai pērn labākie sasniegumi bija Austrālijas atklātā čempionāta ceturtā kārta un Nirnbergas WTA "International" sērijas turnīra pusfināls.

Savu vienīgo titulu Kirstja izcīnīja tālajā 2008.gadā, kad vien 18 gadu vecumā bija labākā Taškentas WTA turnīrā. Tiesa, spožs karjeras turpinājums nesekoja, jo kopš tā laika rumāniete vienspēlēs pie trofejām vairs nav tikusi, lai gan vēl 2009.gadā viņai izdevās iekļūt Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā. Tāpat 2013.gada augustā viņa aizkļuva līdz Toronto WTA "Premier" sērijas turnīra finālam, kur gan atzina dominējošās amerikānietes Serēnas Viljamsas pārākumu. Iekļūšana šādas raudzes turnīra finālā Kirstjai ļāva sasniegt karjeras rekordu pasaules rangā - 21.vieta, kas joprojām nav pārspēta.

Karjeras turpinājumā Kirstju regulāri vajāja savainojumi, kas lika piedzīvot kritumu WTA rangā, turklāt 2016.gadu viņa sāka tikai kā pasaules 244.rakete. Tādējādi nācās piedalīties zemākas raudzes ITF turnīros, bet, pateicoties rīkotāju ielūgumiem, viņa piedalījās arī vairākās WTA tūres sacensībās un pamazām uzlaboja savas pozīcijas rangā.

Sevastovai šī ir debija Brisbenas turnīrā, kamēr Kirstja šeit spēlēja arī 2011.gadā, kad nepārvarēja kvalifikāciju.

Trešajā kārtā jeb ceturtdaļfinālā šī dueļa uzvarētāja tiksies ar planētas otro raketi Garvinji Mugurusu no Spānijas vai serbieti Aleksandru Kruniču, kura rangā atrodama 53.pozīcijā.

Turnīrs Brisbenā notiek uz cietā seguma un tajā ar pirmo numuru izlikta Mugurusa, kura jau pirmajā gada nedēļā sāks cīņu par pirmo vietu pasaules rangā. Uz šo pozīciju jau pirmajā nedēļā pretendē arī pašreizējā līdere Halepa un dāniete Karolīna Vozņacki.

Kā vēstīts, abas Latvijas tenisistes piekritušas pārstāvēt valsti 2018.gada Federāciju kausa turnīrā. Federāciju kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīrs 2018.gadā norisināsies Igaunijā no 7.līdz 10.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!