Foto: DELFI
Sestdien svinīgi atklāta par tautas ziedojumiem veidotā Rīgas Doma vitrāža "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas veltīta 1991. gada barikādēm un Latvijas valsts neatkarībai.

Jau ziņots, ka vitrāžas izveides projekts ir realizēts par visas tautas vāktiem ziedojumiem caur kustību "Mans Doms", kuru 2012. gadā sadarbībā ar Rīgas Domu izveidoja biedrība "Ascendum".

Kustība "Mans Doms" pirms pieciem gadiem izsludināja konkursu, kurā ikviens varēja iesniegt savu ideju jaunajai Doma vitrāžai, kas būtu veltīta 1991. gada barikādēm. Konkursā uzvarēja jaunā latviešu arhitekta Kriša Zilgalvja un mākslinieka Dzintara Zilgalvja koncepcija "Ar degsmi par brīvu Latviju".

Jaunā stikla skulptūra ir veltījums Latvijas valsts neatkarībai un vienlaikus simbols mūsu kolektīvajām atmiņām par Barikāžu laika notikumiem. Tā vēsta par tautas neapdzēšamo cerību un neatlaidīgu degsmi par brīvu Latviju. Šī zīme ir veltījums brīvības aizstāvjiem un atgādinājums par vēsturiskiem notikumiem brīvas Latvijas valsts iedzīvotāju nākamajām paaudzēm.

Vitrāžas pasūtītājs – biedrība "Ascendum" un Doma baznīca. Būvprojekta autori– SIA "JR Elements", Juris Rotčenkovs un Zane Deruma. Izgatavotājs – Anda Munkevica un SIA "AM Studio". Vitrāžas ievietotājs – SIA "Re&Re".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!