Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pamatīga francūža Stefana Peteransela neveiksme ļāvusi viņa komandas biedram "Peugeot" vienībā Karlosam Sainsam no Spānijas pārņemt vadību "Dakaras" rallijreidā un tuvoties uzvarai kopvērtējumā.

Sestdien prestižā rallijreida dalībniekiem bija jāveic septītais posms, kur sportistiem bija jāveic vairāk nekā 700 kilometri no Bolīvijas galvaspilsētas Lapasas un Ujuni. Pirms šī etapa drošs automašīnu klases līderis bija Peteransels, kurš kopvērtējumā tuvāko sekotāju Sainsu apsteidza par vairāk nekā 27 minūtēm.

Tomēr sestdien pēc veiktiem 186 kilometriem Peteranselu piemeklēja pamatīgas tehniskas ķibeles, kas viņam lika iestrēgt uz stundu un 45 minūtēm. Beigās viņam ar savas automašīnas detaļām palīdzēja komandas biedrs un tautietis Sirils Desprē. Līdz ar to viņam garām patraucās ne tikai Sainss, bet arī citi braucēji.

Par posma uzvarētāju kļuva Sainss, kurš par 12 minūtēm un piecām sekundēm apsteidza "Toyota" braucēju Žinjelu de Viljers no Dienvidāfrikas Republikas, bet trešais bija vēl viens šīs komandas pārstāvis Nasers Al-Atija no Kataras, kurš ir trīskārtējs šo sacensību čempions.

Savukārt Peteransels noslēgumā bija tikai 20. vietā, uzvarētājam zaudējot teju vienu stundu un 48 minūtes.

Kopvērtējumā vadību tagad paņēmis Sainss, kurš par vienu stundu, 11 minūtēm un 29 sekundēm apsteidz Al-Atiju, bet trešais pēc vienas stundas, 20 minūtēm un 46 sekundēm ir Peteransels.

Peteransels savas karjeras laikā par šī prestižā rallijreida uzvarētāju kļuvis 13 reizes, kamēr Sainss tajā vienīgo reizi uzvarējis 2010. gadā, bet šobrīd ir ļoti tuvu savam otrajam panākumam.

Savukārt motociklu ieskaitē posmā uzvarēja spānis Hoans Barreda ("Honda"), kurš par divām minūtēm un 51 sekundi apsteidza par kopvērtējuma līderi kļuvušo Adrjēnu van Bēferēnu no Francijas ("Yamaha").

Kopvērtējumā van Bēferēns par trim minūtēm un 14 sekundēm apsteidz iepriekšējo līderi Kevinu Benavidesu no Argentīnas ("Honda"), kurš sestdien bija trešais. Tikmēr trešais tagad ir Barreda, kurš no līdera atpaliek par četrām minūtēm un 45 sekundēm.

Šonedēļ muguras traumas dēļ no sacensībām izstājās pērnā gada "Dakaras" rallijreida uzvarētājs motociklu klasē Sems Sanderlends no Lielbritānijas.

Svētdien rallijreida dalībnieki vēl sacentīsies Bolīvijā, bet devītais posms finišēs Argentīnā, kur norisināsies atlikušie pieci etapi. Rallijreids noslēgsies 20. janvārī ar 14. posma finišu Kordovā.

Pērn sacensībās vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja Peteransels, kurš karjerā "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 13 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija Sanderlends.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!