Šogad noslēgsies Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā divarpus gadu ilgusī muzikālā laboratorija – cikls "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei". Viens no autoriem, kurš radījis jaunu kora dziesmu, ir Pēteris Vasks. Viņš priecājas par jauno ciklu, ko sauc par dziesmu vainagu, kam pats radījis mazu lauku ziediņu.

Komponists stāsta, ka pirmās kora dziesma viņš nevienam nav rādījis. Tās tapušas viņa dzimtajā Kurzemē. Taču šobrīd viņš nevar pateikt, cik dziesmas korim kopā ir sarakstījis. "Varbūt kādas 30, varbūt drusciņ vairāk," saka komponists.

Uzrakstīt jaunu dziesmu Vasku mudinājis diriģents Māris Sirmais. Tāpēc komponists atradis brīnišķīgu tekstu – Knuta Skujenieka dzeju. "Man arvien vairāk un vairāk patīk Knuts Skujenieks. Tā ir tik skaista un tīra manta. Šis teksts man stāvēja mājās pie klavierēm un es atradu ceļu, kā to pārvērst skaņās. Kopējā dziesmu vainagā uzrakstīju vienu tādu mazu lauku ziediņu. Es ceru, ka smaržīgu," saka Pēteris Vasks.

"Pirms gada man bija apaļa jubileja, un tad visi sarosījās kaut ko dziedāt vai spēlēt, arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" izdomāja vienu programmu ar manu mūziku Es aizgāju uz mēģinājumu – kad Māris paceļ rokas un viņi sāk dziedāt, man ir asaru pilnas acis. Kā var būt tik skaisti! Tik skaisti skanēt, tik viegli un dabīgi. Tā vienmēr ir liela laime – satikties ar šo kori."

"Nevar rakstīt, nemīlot Latviju, nemīlot kori. Man patīk ideja, ka šīs dziesmas varētu dziedāt ne tikai profesionālie kori, bet arī amatierkori. Arī komponisti, kuri mēdz būt radikālāki, drosmīgāki, ir ievilkuši savus nagus, lai tā nebūtu pārāk neizdziedama, sarežģīta un neizprotama mūzika. Tas ir ļoti skaists projekts, sagaidot mūsu Latvijas dzimšanas dienu," saka komponists.

Atgādinām, ka cikla "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei" pēdējais koncerts 15. februārī pulksten 19.00 tradicionāli izskanēs Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" izpildījumā būs iespējams dzirdēt 18 skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus. Koncertā skanēs Armanda Aleksandravičus, Leona Amoliņa, Arstarulsmirus, Lienes Batņas, Goran Goras, Staņislava Judina, Aldoņa Kalniņa, Agnetas Krilovas-Bērziņas, Annas Ķirses, Jāņa Lūsēna, Artura Maskata, Edgara Mākena, Jēkaba Nīmaņa, Kārļa Rūtentāla, Valta Pūces, Reiņa Sējāņa, Jāņa Šipkēvica un Pētera Vaska jaundarbi.

Koncertu cikls tika veidots ar mērķi veidot jaunu mūzikas repertuāru jauktajiem koriem. Šobrīd var teikt, ka šis mērķis ir sasniegts, jo pēc piektā koncerta izskanēšanas a cappella skaņdarbu repertuārs Latvijas koriem būs par 74 skaņdarbiem bagātāks.

Uz katru no cikla koncertiem tiek aicināti pašdarbības jaukto koru diriģenti, kuri vērtē komponistu paveikto, lai tādejādi veidotu aptuveni 20 dziesmu izlasi, kas tiks atskaņota īpašā svētku koncertā 2018. gada 4. maijā. Šajā lielkoncertā piedalīsies ne tikai koris "Latvija", bet arī Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Latvijas Radio koris un vairāk nekā 20 vadošie Latvijas pašdarbības jauktie kori.

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!