Foto: Santa Savisko/Jānis Deinats
24. februārī pulksten 15.00 Ventspils Livonijas ordeņa pils kapelā, 26. februārī pulksten 19.00 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" un 10. martā pulksten 16.00 Tukumā Durbes pilī gaidāms kamermūzikas koncerts "4 pasaules. Šostakovičs, Šmite, Šmīdbergs, Šūmanis", kurā muzicēs čellists Ēriks Kiršfelds un pianiste Herta Hansena. Koncertu papildinās mūzikas apskatnieka Dāvja Eņģeļa stāstījums, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Koncerta programmā skanēs Dmitrija Šostakoviča čellsonāte op.40 (1934), Gundegas Šmites Spāņu šūpuļdziesma (2016), Viļņa Šmīdberga čellsonāte (1978) un Roberta Šūmaņa "Fantāzijas skaņdarbi" op.73 (1849).

Šūmani, Šmiti, Šmīdbergu un Šostakoviču vieno ne tikai fonēma š. Tā ir arī muzikāla ekspresija, kas dažādajos skaņražu rokrakstos var izpausties kā gruzdošs zemslānis, kaislīgas jaunības alkas, starpstāvoklis starp sapni un nomodu vai tēlu un garastāvokļu spēja nomaiņa.

Šostakovičs savu Čellsonāti sarakstīja laikā, kad uz brīdi bija šķīries no sievas Ņinas un ļāvies iemīlēšanās jūtām. Turpat vēl tikai nojaušams un nenovēršams konflikts starp jaunu mākslinieku un varu. Līdzās Šūmaņa Fantāzijskaņdarbiem skanēs Gundegas Šmites "Spāņu šūpuļdziesma", kuru komponiste rakstījusi, iedvesmojoties no Frederiko Garsijas Lorkas teksta par vēstījuma dažādību, ko māte miega dziesmā iekodē bērnam. Koncerta galvenā intriga būs maz spēlētā, Viļņa Šmīdberga 1978. gadā sarakstītā Čellsonāte.

Čellists Ēriks Kiršfelds ir Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars. Bijis ilggadējs Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica solists un čellu grupas koncertmeistars. Patlaban Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents, pedagogs Jūrmalas un Liepājas mūzikas vidusskolās. Aktīvi koncertē gan kā solists, gan dažādos kamersastāvos. 2009. gadā par izcilu darbu ansamblī saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu.

Pianiste Herta Hansena ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore. Aktīvi koncertējoša pianiste, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece, daudzu dziedātāju un instrumentālistu uzticama skatuves partnere. Saņēmusi "Lielo mūzikas balvu 2013" kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!