Foto: Vida Press
Nenoliedzami, filmu veidotājiem pats svarīgākais ir piedāvāt kinolenti, kas tiktu pozitīvi vērtēta kritiķu un skatītāju acīm, kā arī kopējo ieņēmumu ailītē pārsteigtu ar paprāvu summiņu. Tomēr nereti punkts šeit netiek likts. Bieži vien darba procesā ielaužas arī ambīcijas kļūt par rekordistiem vienā vai otrā kategorijā, pārsitot iepriekš uzstādīto latiņu un vairojot tās popularitāti.

"007: Spectre"


Lai gan par ceturto filmu, kurā pasaulē slavenākā spiega lomā iejutās šarmantais Daniels Kreigs, atsauksmes bija neviennozīmīgas, vairāk – ne visai pozitīvas, 2015. gada filma tomēr iegājusi vēsturē. Tā radījusi lielāko sprādzienu ne tikai franšīzē, detonējot aptuveni 8 500 litrus petrolejas un 33 kilogramus sprāgstvielu, bet arī filmu industrijā kopumā, raksta "ABC News". Iespaidīgā aina uzņemta Marokā.

"Logistics"


Lai gan daudzas filmas tīko iekarot pasaules ilgākās kinolentes statusu, lielākā iespēja to iegūt mākslas filmām. Nereti tās tiek veidotas kā daļa no īpaša projekta, nemaz neplānojot, ka skatītājs tajā varētu iedziļināties no pirmās minūtes līdz pēdējai. Jāteic, ka labi vien ir, jo, piemēram, "Logistics" skatīšanās prasītu atrašanos sēdus pozīcijā aptuveni 35 dienas. Tās kopējais garums ir 837 stundas, un šajā laikā iespējams sekot līdzi mūsdienu elektropreču izcelsmei un plūsmai.

Vairāk par projektu uzzini šeit.

"Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides"


Nav noslēpums – lai uzņemtu grandiozu filmu, maciņš būs jāatver diezgan plaši. Lai gan Džonija Depa privātās dzīves līkloči šobrīd ņēmuši virsroku, liekot arī atkāpties no lomas "Fantastisko būtņu" franšīzē, viņš vēl aizvien var lepoties, ka piedalījies pasaules dārgākās filmas veidošanā, norāda "Insider". "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" (2011) precīzais budžets nav zināms, taču aplēses liecina, ka tās uzņemšana izmaksājusi aptuveni 380 miljoni ASV dolāru (348 miljoni eiro).

2007. gadā izdotās "Pirates of the Caribbean: At World's End" budžets bijis 300 miljoni dolāru.

"The Turning Point" un "The Colour Purple "


Kas kopīgs abām šīm filmām? Tās ne tikai uzņemtas pagājušajā gadsimtā, attiecīgi – 1977. un 1985. gadā, bet arī saņēmušas vienādu prestižās Amerikas Kinoakadēmijas balvas nomināciju skaitu. Kinolentes titulam virzītas 11 dažādās kategorijās, taču, kas interesanti, nevienā tā arī balvu neieguva, raksta "guinnessworldrecords.com".

"The Lord Of The Rings/Hobbit Trilogies"


Filmu režisors Pīters Džeksons kāpa pāri daudzām robežām, lai piedāvātu tik iespaidīgu rezultātu, kādu redzējām "Gredzena pavēlnieka" filmu sērijā. Lai filmas vajadzībām sagatavotu oriģinālos tērpus un sakabinātu bruņas, ielikts milzīgs darbs, taču daudzi nezina, ka Jaunzēlandes Hobitona ir viens no visplašākajiem uzņemšanas laukumiem kāds jebkad bijis, raksta "Screen Rant".

2014. gadā izveidotajā sarakstā "Gredzena pavēlnieks" otrā daļa "Karaļa atgriešanās" tika ierindota kāda savdabīga topa virsotnē – tā saucama par vēsturē asiņaināko filmu, kurā saskaitīti 836 nogalinātie. Vairāk uzzini šeit.

"Casino Royale"


Kārtējā filma par leģendāro Džeimsu Bondu skatītājus sasniedza 2006. gadā. Tieši šī filma deva franšīzei tik ļoti nepieciešamo grūdienu pareizajā virzienā, pieķerot līdzi arī kādu interesantu rekordu. Lai pēc iespējas vairāk filmu pietuvinātu realitātei, veidotāji daudzkārt izvēlējās uzticēties reāliem, ne datorā veidotiem specefektiem. Un, protams, kur gan tas varētu būt vēl svarīgāk, ja ne pakaļdzīšanās ainā filmas kulminācijā! Kad Bonda "Aston Martin" markas automašīna uzmeta kopumā septiņus kūleņus, tā pārspēja arī rekordu, veicot vislielāko kādā kinofilmā realizēto apgriezienu skaitu.

"Avangers: Endgame"


Lai gan ilgstoši pasaules ienesīgākās filmas gods piederēja Džeimsa Kamerona "Avataram", pēc "Marvel" kārtējā "Avangers" turpinājuma "Avangers: Endgame" ("Atriebēji: Noslēgums") tā no troņa tika gāzta. Filmā, tāpat kā tās priekšgājējās, darbojas Atriebēju komanda, vai precīzāk – komandas izdzīvojušie. Un viņiem kopā ar sabiedrotajiem ar jaunu plānu jāstājas pretī ļaunajam Tanosam.

"Avangers: Endgame" guva žilbinošus komerciālos panākumus, iekasējot aptuveni 2.8 miljardus ASV dolāru. Starp citu, par visu laiku pelnošāko animācijas filmu šī gada sākumā kļuva "Disney" studijas "Ledus sirds 2" ("Frozen 2"). Plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!