Foto: AFP/Scanpix
Skaidrāka informācija par paku sūtījumu izmaksām varētu stiprināt patērētāju uzticēšanos pārrobežu tirdzniecībai un preču piegādei, otrdien, nosakot Eiropas Komisijai (EK) izveidot interneta vietni cenu salīdzināšanai, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Jaunie noteikumi, kurus EP apstiprināja ar 604 balsīm pret 80, 12 deputātiem atturoties, ir daļa no e-komercijas tiesību aktu paketes.

Paku pārrobežu piegādātājiem būs jāsniedz informācija par vairāku visbiežāk sniegto pakalpojumu izmaksām. Eiropas Komisija tās publicēs īpašā interneta vietnē, tā ļaujot patērētājiem un uzņēmējiem salīdzināt vairāku pakalpojumu sniedzēju iekšzemes un pārrobežu sūtījumu izmaksas dažādās dalībvalstīs un izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu. Veicinot konkurenci, jaunie noteikumi varētu veicināt nepamatoti augstu cenu samazinājumu.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas sabiedrisko apspriešanu divas trešdaļas patērētāju atteikušies no iecerēta pirkuma tiešsaistē, jo piegādes izmaksas izrādījušās pārāk augstas. Saskaņā ar 2015. gadā veikta pētījuma datiem pārrobežu sūtījumu izmaksas ir trīs līdz piecas reizes augstākas nekā tādu pašu iekšzemes sūtījumu izmaksas.

Blīvi apdzīvotās pilsētās paku piegādes nozarē valda konkurence, bet attālākos reģionos patērētājiem jāsamierinās ar nelielu izvēli un augstām cenām.

Labāka paku sūtījumu nozares uzraudzība

Sūtījumu piegādātājiem atbildīgajām dalībvalstu iestādēm būs jāatklāj apgrozījums, piegādāto paku skaits, darbinieku skaits, informācija par apakšuzņēmējiem un sūdzību izskatīšanas kārtību. Tā paredzēts nodrošināt labāku pārskatu par situāciju nozarē, kas ļautu atklāt iespējamos tirgus trūkumus.

Šī prasība neattieksies uz pakalpojumu sniedzējiem, kas darbojas tikai vienā valstī un nodarbina mazāk nekā 50 darbinieku.

"Jaunie noteikumi ir būtisks atbalsts e-komercijas izaugsmei, veidojot modernu un taisnīgu Eiropu. Tie padarīs izmaksas un uzņēmumu izmantots nodarbinātības modeļus caurskatāmākus, un ļaus patērētājiem un uzņēmējiem izvēlēties izdevīgākus darījumus, veicot paku pārrobežu sūtījumus," sacīja jauno noteikumu ziņotāja Lūsija Andersone (Sociāldemokrāti).

Lai stātos spēkā, noteikumiem vēl jāsaņem ES Padomes apstiprinājums. ES Padomes un EP vienošanās tika panākta pagājušā gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!