Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veidotajā vairāk nekā 53 000 nodokļu parādnieku sarakstā februāra sākumā, tāpat kā pirms mēneša, pirmajā vietā ierindots Latvijā nereģistrētais uzņēmums "Polietica Plastic Setr" jeb tā dēvētais "svešais" parādnieks ar 28,13 miljonu eiro saistībām pret valsti. Mēneša laikā nodokļu parādnieku saistības no 1,046 miljardiem pieaugušas līdz 1,057 miljardiem eiro, taču šī parādnieka parāds faktiski nav mainījies.

Šis uzņēmums VID reģistros iekļauts jau 2016. gadā, pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts piedziņas palīdzības pieprasījumu. Sīkākas detaļas par konkrēto nodokļu maksātāju un tā parāda veidošanos VID gan neatklāj, taču skaidro, kā šie "svešie" uzņēmumi iekļūst VID uzraudzītajos nodokļu parādniekos un sniedz ieskatu, kā Latvijas nodokļu administrācija cenšas atgūt parādus no mūsu valstī reģistrētajiem nemaksātājiem.

VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča portālam "Delfi" skaidro, ka jau kopš 2012. gada pavasara ar likumu ir noteikts regulējums, kā ES dalībvalstis cita citai palīdz piedziņā. Un no šī paša laika darbojas arī elektroniska sistēma, kurā VID var saņemt un nosūtīt pieprasījumus.

Garanča uzsver, ka par konkrētiem nodokļu maksātājiem VID nav tiesīgs sniegt informāciju, taču atzīmē, ka ES valstīm nosūtītie un no tām saņemtie pieprasījumi nav "simti un tūkstoši", jo, lai iedarbinātu šo mehānismu, dalībvalstij "vispirms pašai savā mājā ir jāizdara viss līdz galam, ko var izdarīt".

Ir jābūt pamatojumam, lai pieprasījumu sūtītu, piemēram, konkrētajā valstī atrodas uzņēmuma manta. Visai daudz tādu uzņēmumu nav. "Mūsu biežākie sadarbības partneri abos virzienos ir Lietuva un Igaunija. Es zinu, ka, piemēram, Nīderlandē daudz ir šādu pieprasījumu ar Beļģiju," situāciju iezīmē Garanča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!