Foto: Publicitātes foto
Latvijas pētnieki Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns, kuri vairāk nekā pirms mēneša devās ceļā no Rīgas uz Antarktīdu, turpina īstenot iepriekš ieplānotos pētnieciskos darbus Antarktīdā, portālu "Delfi" informē projekta koordinatore Marta Zīverte.

Pētnieki šobrīd veic pētījumus ar ģeoradaru, veicot radarogrammu izveidi pa savstarpēji perpendikulārām līnijām, skaidro projekta koordinatore. Tiek iegūti arī paraugi, kuru analīze tiks veikta pēc atgriešanās Latvijā.

Foto: Publicitātes foto
"Antarktīdas kontinentam lēnam tuvojas ziema. Gaisa temperatūra dienas laikā pieturas nulle grādiem, biežāk ir slapjš sniegs, reti ir saulainas dienas," ar novēroto savai koordinatorei dalās pētnieki Antarktīdā.

Sniega uzsnigšana radīja bažas par augsnes paraugu ievākšanu, tomēr pēc pusotras dienas lietus sekmēja sniega izkušanu un ekspedīcijas dalībnieki veiksmīgi turpināja augsnes paraugu noņemšanu, atklāj Zīverte. Lai gan laikapstākļi ir salīdzinoši labvēlīgi, pat minūte bez aktīvas kustības pētniekiem ļauj izjust antarktiskos dabas apstākļus līdz kaulam.

Antarktikā mīt ne tikai pingvīni, pie kuru radītā aromāta nav tik viegli pierast, bet arī skua putni. Šie pēc skata nekaitīgie klijkaiju dzimtas pārstāvji ekspedīcijas dalībniekiem ik dienu sagādā neplānotas "izklaides'', pārvietojot vai pat uz neatgriešanu aiznesot rūpīgi izvietoto ģeoradara profilu novietojuma un drona nolaišanās laukuma atzīmes. "Ne par velti klijkaiju dzimta tiek dēvēta arī par laupītājkaiju dzimtu," papildina pētnieki.

Pētnieki atzīst, ka līdz šim gūtās zināšanas noderēs turpmākiem pētījumiem polāros reģionos. Marta beigās Vernadska polārstaciju sasniegs kuģis, kas atvedīs ukraiņu pētniekus, kuri Antarktikā pavadīs turpmāko gadu. Pēc ilgākas uzkavēšanas polārstacijā kuģis kopā ar Ukrainas un Latvijas pētniekiem uzsāks ceļu no Antarktīdas uz Dienvidameriku, atklāj projekta koordinatore.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!