Foto: DELFI Aculiecinieks
Lielā daļā upju ūdens līmenis ceturtdien, 15. martā, pazeminās, citviet tas turpina pakāpeniski paaugstināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati.

Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās Ziemeļkurzemes upēs Irbē, Rojā un Abavā. Ūdens līmenis Kurzemes upēs nepārsniedz pēdējos gados reģistrēto maksimumu. Ventā pie Kuldīgas ūdens bija cēlies par trim metriem, patlaban tas pakāpeniski pazeminās.

Turpinās ūdens līmeņa kāpums Mūsā, Mēmelē un Lielupē. Sastrēgums, kas trešdienas rītā izveidojās Lielupē lejpus Mežotnes novērojumu stacijas, saglabājas, ūdens līmenis Mežotnē lēnām kāpj un vairs tikai par 68 centimetriem atpaliek no bīstamās 4,8 metru atzīmes.

Pie Staļģenes applūst Lielupes palienes, bet ūdens līmenis upē pagaidām saglabājas nepilnu metru zem šā gada 1. februārī sasniegtās atzīmes. Arī Jelgavā turpinās pakāpenisks ūdens līmeņa kāpums, kas pagaidām nerada draudus, savukārt Lielupes lejtecē ūdens sācis atkāpties saistībā ar ūdens līmeņa krišanos jūrā.

Svētē pie Ūziņiem ūdens līmenis lēnām pazeminās, Tērvetē pie Bramberģes tas saglabājas nemainīgi augsts. Bērzē pie Līvbērzes ūdens līmenis vēl nedaudz kāpj, kopumā tas paaugstinājies par trim metriem un ceturtdienas rītā ir 65 centimetrus zem 2010. gada lielo palu maksimuma.

Gaujā ūdens līmenis cēlies par aptuveni pusmetru, bet ledus sastrēguma dēļ pie Siguldas - par 1,7 metriem. Ūdens līmenis Siguldā ir divus metrus zem 2010. gada palu maksimālās atzīmes.

Vairumā Vidzemes un Latgales upju ūdens līmenis vai nu nedaudz paaugstinās vai arī sācis pazemināties.

Daugavā saglabājas ledus sega, ūdens līmenis cēlies tikai nedaudz, bet Krāslavas novadā - par 70 centimetriem.

Tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis pārsvarā pazemināsies, no jauna veidosies ledus. Vižņu iešana vietām var radīt jaunus sastrēgumus vai papildināt esošos, dažos upju posmos izraisot straujākas ūdens līmeņa svārstības.

Draudīgākā situācija saglabāsies Lielupē, kur LVĢMC izsludinājis oranžo brīdinājumu, prognozējot, ka 15. martā pie Mežotnes var tikt sasniegts bīstami augsts ūdens līmenis. Arī pie Staļģenes ledus uzlūšanas gadījumā ūdens var pakāpties līdz bīstamam līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!