Foto: DELFI
Portāls "Delfi" saņēmis Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) "Izcilības balvu 2017" kategorijā "Kultūras žurnālistika" par kultūrvēsturisku lekciju ciklu "Vaidelote", kas stāsta par Latvijai nozīmīgiem brīžiem un personībām. Savukārt Intas Brikšes piemiņas balvu par izcilu ieguldījumu žurnālistikā saņēma Jānis Domburs par atgriešanos žurnālistikā un savu sniegumu raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

"Vaidelotes" lekciju ciklu un vizualizāciju veidoja "Delfi" autoru kolektīvs: Osvalds Zebris, Nadīna Elekse, Natālija Šindikova, Nora Rieksta-Ķenģe, Edgars Dāvidsons, Karīna Sabecka, Maksims Ivanovs, Maija Kuzņecova, Žanete Zīlīte, Ingus Bērziņš un Konstantīns Kuzikovs.

Šajā kategorijā bija nominēts vēl viens "Delfi" autoru stāsts – Ingus Bērziņš, Viesturs Radovics un Danute Tomsone par multimediālu vizuālās stāstniecības darbu par Mārtiņu Luteru un viņa ietekmi uz civilizācijas vēsturi "Reformācijai – 500".

Savukārt prestižā "Intas Brikšes balva" tika piešķirta Jānim Domburam par atgriešanos žurnālistikā ar raidījumu "Delfi TV ar Jāni Domburu". Viens no zināmākajiem žurnālistiem Latvijā sadarbību ar "Delfi" sāka pērn maijā pirms pašvaldību vēlēšanām, iztirpinot dažādus politiķus – lielo pilsētu mēra kandidātus, kā arī uzklausot ekspertu un sabiedrībā pazīstamu cilvēku priekšvēlēšanu procesu vērtējumus. Savukārt pēdējā pusgada laikā viņš palīdzējis šķetināt gan baņķieru drāmu, gan situāciju ar Pāvilostā uzbūvēto "māju-kuģi un citus sabiedrībai būtiskus jautājumus.

Kategorijā "Ziņa/reportāža" balvu ieguva Jānis Zvērs par TV3 sižetu "Humora Komiteja". Tajā vēstīts par finansiālo atbalstu no rīdzinieku-nodokļu maksātāju naudas divām organizācijām – "Jautro asprātīgo klubs" un "Humora komiteja".

Šajā kategorijā bija nominēta arī "Delfi" žurnālistu Gunas Gleizdes, Katrīnas Žukovas, Jāņa Bagātā, Kristīnes Liepiņas, Filipa Lastovska, Danutes Tomsones veidotās reportāžas par pašvaldību vēlēšanām "Domā, spried un sver!".

Kategorijā "Analītika/pētniecība" balvu ieguva sižetu sērija par bērnu namiem Latvijā "Sistēmas bērni", kuru veidoja Vita Anstrate, Viktors Pupiks, Dace Krejere, Renārs Šteimanis, Zane Mače, Laura Dzērve, Zanda Ozola – Balode, "Aizliegtais paņēmiens", LTV, Latvijas Radio un LSM.

Kategorijā "Apraksts" par labāko atzīts Latvijas Radio un LSM reemigrācijas tēmai veltīts dokumentāls stāsts par atgriešanos "Tēta projekts". To veidoja autoru kolektīvs: Justīne Savitska, Aiga Pelane, Ģirts Bišs, Renārs Šteimanis, Inguna Ukenābele, Iveta Čigāne, Inga Ozola, Gunta Matisone, Didzis Videmanis, Edgars Neimanis, Rūdolfs Krieviņš, Voldemārs Oliņš un Marta Cerava.

Arī šajā kategorijā bija nominēts "Delfi" veikums – nominēti tika "rus.delfi.lv" žurnālisti un autori Kristīna Hudenko, Māris Morkāns, Karīna Sabecka, Anatolijs Golubovs par aprakstu sēriju no dažādām ģeogrāfiskām vietām, kuras vai nu savulaik iekļautas Latvijas teritorijā, vai atdotas kaimiņvalstīm "Cilvēki pie robežas".

Tikmēr kategorijā "Labākais veikums reģionos" par labāko izvēlēta laikraksta "Neatkarīgās Tukuma ziņas" žurnālistu Agitas Puķītes, Lienas Trēdes, Rūtas Fjodorovas un Ivonnas Plaudes publikāciju un sižetu sērija "No vēlēšanām līdz vēlēšanām".

Žūrija pasniedza arī speciālbalvu žurnālam "Ir" par tā dēvēto "Oligarhu sarunu" atspoguļošanu.

Papildus tika pasniegta īpaša "SSE Riga Media Centrs" balva "Gada redaktors", ko saņēma žurnāla "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Nominācijā "Intervija" žūrija neizvirzīja nevienu nominantu, jo, kā skaidro LŽA izcilības balvas žūrija, pieteiktie darbi neatbilda balvas kritērijiem.

Balvai pieteiktajam darbam bija jābūt sabiedriski nozīmīgam un aktuālam, tādam, kas radījis sabiedrībā rezonansi, ietekmējis procesus, tā veidotājs ievērojis labas žurnālistikas praksi, kā arī darbam jāatbilst LŽA Ētikas kodeksa principiem.

Vēstīts, ka portāls "Delfi" LŽA "Izcilības balvu" saņēma arī pērn, kad kategorijā "Vizualizācija" tika apbalvots projekts, kas veltīts 30 gadiem kopš Černobiļas katastrofas. Savukārt vēl pirms gada kategorijā "Vizualizācija" balvu saņēma "Delfi" projekts "#10atmiņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!