Foto: LETA
Šobrīd ir īstais brīdis formulēt prasības politiskajām partijām un nākamās Saeimas deputātu kandidātiem.

Mums – sporta federāciju pārstāvjiem, Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), olimpiešiem, sportistiem - ir jāveido sporta koalīcija, lai ar labi formulētiem, labi pamatotiem, savlaicīgiem un vienotiem priekšlikumiem nokļūtu politiķu darba kārtībā un spētu ietekmēt viņu lēmumus nākotnē. Lai sports beidzot tiktu iekļauts valdības deklarācijā un rīcības plānā nevis deklaratīvi, bet pēc būtības.

2018.gada 6.oktobrī notiks 13.Saeimas vēlēšanas. Un līdz tam brīdim mums ir ne tikai jābūt izstrādātam šim redzējumam par sporta attīstībai nepieciešamo valdības atbalstu, bet uz šīs deklarācijas jābūt katras partijas vadītāja parakstam, kas apliecinātu viņu izpratni par sporta nozarei aktuāliem jautājumiem un atbalstu to risināšanā, nokļūstot Saeimā.

LOK ir jākļūst par Latvijā ietekmīgāko organizāciju. Pašlaik mēs tomēr galvenokārt cīnamies pa vienam. Katrs pats sev meklē finansējumu, katrs pats izmanto savus personiskos kontaktus, mēģinot ietekmēt arī visai nozarei pozitīvu lēmumu pieņemšanu. Piemēram, vasarā, kad tika gatavota finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas "dāvana" Latvijai simtgadē jeb nodokļu politikas reforma, kur valdības priekšlikums paredzēja sagraut ziedošanas sistēmu Latvijā, tādējādi faktiski iznīcinot sportu, mēs gājām un cīnījāmies katrs pa savam. Taču strādājot kopā, koordinēti un gudri būtu varējuši daudz vairāk un pārliecinošāk. Kopā mēs būtu bijis spēks, ar ko valdībai jārēķinās. Tā vietā mēs drīzāk bijām svarīga, bet tikai piedeva kultūras un pilsoniskās sabiedrības organizāciju cīņā, kas šā jautājuma risināšanā bija vienlīdz ieinteresēti.

Vēl pagājušonedēļ es dzirdu, kā Latvijas Biatlona federācijas prezidente, Nacionālās apvienības Rīgas domes frakcijas deputāte Baiba Broka gaužas par nodokļu reformas smagajām sekām un tās radīto finansējuma samazinājumu, taču vienlaikus Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja vietnieks un viens no lielākajiem finanšu ministres sabiedrotajiem nodokļu reformas pieņemšanā pērn bija tieši Nacionālās apvienības pārstāvis. Partijas biedrs. Tas nav loģiski. Tas ir dīvaini. Bezatbildīgi pret sportu.

Mūsu mērķis nevar būt deklaratīvs atbalsts un politiķiem izdevīgi priekšvēlēšanu foto mirkļi ar panākumiem bagātiem sportistiem, mūsu mērķis ir atbalsts sportam pēc būtības – rīcība – prognozējams valsts budžeta finansējums sportam, labvēlīga nodokļu politika, atbalsts sporta infrastruktūras projektiem, sporta treneru atalgojuma sistēmas pilnveidošana.

Ir Latvijā ietekmīgas nozares, kas prot panākt sev izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Vai nu ir biis pārāk karsts, pārāk slapjš vai vēl kāda "katastrofa", kurai neviens nav uzskatījis par nepieciešamu apdrošināties. Vai samazināts PVN Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem. Es nepārmetu zemniekiem, mums no viņiem savā ziņā ir jāmācās. Tā ir stipra nozare ar reālu atbalstu zemkopības ministra personā.

Mums ir jānodemonstrē savs spēks.

Kopīgiem spēkiem mums ir jāuzraksta valdības deklarācijas sporta politikas sadaļas projekts. Lai tā būtu aktuālas problēmas aptveroša, ņemtu vērā turpmākās attīstības vajadzības, piedāvātu reālus risinājumus un dotu patiesu labumu visai sporta nozarei.

Neatlaidīgi vēršoties pie politiķiem un nepiekāpīgi prasot solījumu izpildi, mēs vienlaikus arī nostiprinātu LOK kā ietekmīgas organizācijas reputāciju. Lai nevienam vairs nebūtu iemeslu teikt, ka olimpiskie vai panākumi Eiropas vai pasaules čempionātos ir tikai atsevišķu sportistu vai to ģimeņu nopelns. Lai mēs varētu lepoties ar LOK, bet pārējiem ar to nāktos rēķināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!