Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko pirmdien publicētajā WTA rangā saglabājusi sev rekordaugsto piekto vietu, taču salīdzinājumā ar iepriekšējo rangu pirms divām nedēļām ir palielinājusi pārsvaru pār sekotājām un nostiprinājusi savu pozīciju.

Jau vēstīts, ka Ostapenko pagājušajā nedēļā sasniedza prestižā Maiami WTA "Premier" turnīra finālu, kurā ar 6-7 (5:7), 1-6 cieta zaudējumu amerikānietei Sloeinai Stīvensai. Par dalību šajā turnīrā Latvijas tenisiste nopelnīja 650 WTA ranga punktus, savukārt uzvaras gadījumā viņa rangā būtu pakāpusies uz ceturto vietu, apsteidzot ukrainieti Jeļinu Svitoļinu.

Ostapenko šobrīd ir 5611 ranga punkti, kamēr Svitoļinai ir par 19 punktiem vairāk, kamēr sestajā pozīcijā esošā čehiete Karolīna Plīškova ir tikusi pie 4730 punktiem. Tiesa, Ostapenko šonedēļ nepiedalīsies Čārlstonas WTA "Premier" turnīrā, kurā viņa pērn spēlēja finālā, līdz ar to Latvijas tenisistei nākamajā nedēļā dzēsīsies pērn izcīnītie 305 ranga punkti. Tas gan neliegs saglabāt piekto vietu rangā.

Pirmo reizi ranga pieciniekā Ostapenko iekļuva pirms divām nedēļām, kas ir jauns valsts un sportistes rekords.

Pagājušā gada Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja Ostapenko uz pasaules ranga sesto vietu pakāpās janvāra vidū, bet vēl septembrī viņa kļuva par pirmo Latvijas tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā, bet turpinājumā viņa pakāpeniski savas pozīcijas uzlaboja. 2014. gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Ostapenko panākumi pamanīti arī pasaulē un viņa bija izvirzīta prestižajai "Laureus" sporta balvai kategorijā 2017. gada lielākais atklājums jeb izlaušanās, ko gan beigās ieguva spāņu golferis Serhio Garsija.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova, kura Maiami apstājās trešajā kārtā, rangā atguvusi vienu pozīciju un ir planētas 16.rakete.

Viņas rekords ir 15. pozīcija, ko liepājniece sasniedza pērnā gada oktobrī un šī gada janvārī. Pirms piecām nedēļām viņa pameta ranga pirmo divdesmitnieku, bet divas nedēļas vēlāk atgriezās, ierindojoties 20. pozīcijā.

Sevastova šonedēļ startēs Čārlstonā, kur pērn tika līdz ceturtdaļfinālam, līdz ar to viņai jāaizstāv simts ranga punkti. Latvijas tenisiste sacensībās ir izlikta ar astoto numuru, tāpēc pirmā kārta viņai būs brīva.

Savukārt Latvijas trešā rakete Diāna Marcinkēviča jaunākajā WTA rangā zaudējusi trīs vietas un ir 274. pozīcijā. Tikmēr 17 gadus vecā Daniela Vismane pakāpusies par 17 pozīcijām un ir planētas 793. rakete, kas viņai ir jauns rekords, bet vēl viena septiņpadsmitgadniece Alise Čerņecka zaudējusi septiņas vietas un ieņem 1033. pozīciju. Visbeidzot 18 gadus vecā Irina Ļapustina noslīdējusi par sešām pozīcijām uz 1070. vietu.

Tikmēr pasaules ranga līderpozīcijā atrodas rumāniete Simona Halepa, pirmās raketes godā atgriežoties pirms piecām nedēļām. Viņa no pirmās vietas atkāpās pēc Austrālijas atklātā čempionāta fināla, kurā piekāpās Dānijas pārstāvei Karolīnai Vozņacki, kura uz četrām nedēļām kļuva par ranga līderi, bet tagad ir otrā.

Pirms tam Halepa planētas pirmā rakete bija kopš pagājušā gada 8. oktobra, šajā pozīcijā noturoties 16 nedēļas.

Savukārt trešo pozīciju saglabājusi spāniete Garvinje Mugurusa, ceturtā ir Svitoļina, kurai uz papēžiem min Ostapenko. Sestā ir čehiete Karolīna Plīškova, kurai seko francūziete Karolīna Garsija, kamēr astoto pozīciju ieņem pieredzējusī amerikāniete Venusa Viljamsa. Savukārt nu devītā ir amerikāniete Stīvensa, kura pēc triumfa Maiami turnīrā pirmo reizi karjerā tikusi ranga desmitniekā, kuru noslēdz čehiete Petra Kvitova.

Stīvensa pērn triumfēja ASV atklātajā čempionātā, bet pagājušajā nedēļā guva karjeras otru nozīmīgāko panākumu.

Savukārt šīs sezonas griezumā, sportistēm cīnoties par vietu WTA sezonas noslēguma turnīrā, Ostapenko ar 949 punktiem tagad ir 12. vietā, pakāpjoties par 39 pozīcijām, kamēr Sevastova ieņem 27. vietu. Līdere ar 2760 punktiem ir Vozņacki. WTA finālturnīrā iekļūs sezonas astoņas labākās tenisistes.

WTA dubultspēļu rangā Ostapenko zaudējusi trīs vietas un tagad ir 38. pozīcijā. Februārī viņa sasniedza 32. vietu, atkārtojot karjeras rekordu, jo duetā ar kanādieti Gabrielu Dabrovski triumfēja Dohas WTA "Premier" turnīrā.

Tikmēr Sevastova par vienu vietu pakāpusies uz 125. pozīciju, Marcinkēviča tikusi augstāk par trim vietām un ieņem 180. pozīciju, bet Ļapustina zaudējusi trīs vietas un ir 1238. pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!