Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Atklātībā nonākuši līdz šim neredzēti foto, kas gadiem ilgi glabājušies kādas mājas bēniņos Sanktpēterburgā. Tajos iemūžinātas sadzīviskas padomju laika ainiņas, kas sniedz iespēju uz dzīvi aiz dzelzs priekškara palūkoties citām acīm.

Bilžu autore ir 1942. gadā dzimusī fotogrāfe Maša Ivašincova. Fotografēšanai viņa pievērsās 18 gadu vecumā un ap to pašu laiku arī aktīvi iesaistījās pagrīdes mākslas kustībā Sanktpēterburgā, kas tolaik vēl bija pazīstama kā Ļeņingrada, vēsta portāls "Atlas Obscura".

Tiesa, Maša savus darbus citiem rādīja nelabprāt. Vairums viņas uzņemto kadru tā arī palika neattīstītās foto filmiņās un negatīvos, kas tika krāti bēniņos. 2000. gadā sieviete zaudēja cīņu ar vēzi un devās aizsaulē, aiz sevis atstājot īstus dārgumus, uz kuriem gadiem ilgi krājās putekļi.

Aizvadītā gada nogalē Mašas meita Asja ar vīru, veicot mājās remontu, beidzot atvēra kasti, kas 17 gadus bija glabājusies bēniņos neviena neskarta.

Viņi pamazām sāka izpētīt tās saturu – aptuveni 30 tūkstošus neattīstītu kadru un negatīvu. Asjai beidzot bija bija iespēja redzēt to, ko viņas mamma redzēja, radīja un tad noslēpa, pati apšaubot savu talantu un spējas.

Fotogrāfes meita mammas darbus arī apkopojusi mājaslapā un "Instagram" foto blogā. Savukārt šovasar Vīnē ieplānota fotogrāfiju izstāde.

"Lai arī ko viņa savas dzīves laikā darīja, neviens nekad viņu neuztvēra pārāk nopietni, nedz ģimene, nedz mīļotais vīrietis," nesenā intervijā izdevumam "My Modern Met" stāstījusi Asja, kura priecājas, ka beidzot viņas mammas darbi tiek novērtēti.

Galerijā apkopotie kadri uzņemti septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, un to vidū ir arī Mašas pašportreti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!