Foto: Publicitātes foto

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) publiskojusi savus ikgadējos pārskatus par mobilā interneta ātrumu Latvijā un šīs valsts iestādes neatkarīgi veiktie mērījumi liecina, ka jau otro gadu pēc kārtas pārliecinošs līderis mobilā interneta lejupielādes ātruma ziņā Latvijā ir sakaru operators "Tele2", kurš pilsētās šogad sasniedzis ideālu rezultātu, savukārt lauku apvidos ideālam ir ļoti tuvu.

Proti, SPRK veiktās mērījumu vietās "Tele2" pilsētu iedzīvotājiem jau nodrošina 100% 4G tīkla pieejamību, savukārt lauku apvidos šī tīkla pieejamība sasniedz 99,31%, tādā veidā uzņēmumu padarot par tirgus līderi. SPRK, izdarot secinājumus pēc saviem regulārajiem elektronisko sakaru pakalpojumu kvalitātes mērījumiem Latvijā, norāda, ka valstī kopumā pieaudzis mobilā interneta lejupielādes ātrums.

Arī šajā jomā saviem biznesa sāncenšiem priekšā nemainīgi otro gadu pēc kārtas ir "Tele2", kuram 2017. gadā vēl vairāk izdevās atrauties no konkurentiem, piedāvājot 35,06 Mbit/s vidējo lejupielādes ātrumu Latvijā.

Investīcijas un rūpīgs darbs nesis augļus

Lūgts komentēt, kā uzņēmumam jau otro gadu pēc kārtas izdodas noturēt līderpozīcijas SPRK mobilā interneta ātruma un pieejamības mērījumos, "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs norāda - to sasniegt palīdzējušas apjomīgas investīcijas jaunākajās tehnoloģijās, tīkla infrastruktūras pilnveidošanā un paplašināšanā, kā arī rūpīga attieksme pret klientu vajadzībām.

Foto: Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs

Vancovičs norāda, ka ir patiesi priecīgs jau otro gadu pēc kārtas sevis vadīto uzņēmumu redzēt līderos 4G tīkla pieejamības un mobilā interneta lejupielādes ātruma jomā.

No Vancoviča teiktā var secināt, ka arī šogad rezultāti tikai uzlabosies, jo divu gadu laikā veiktas 20 miljonu eiro investīcijas tīkla infrastruktūrā, kas uzņēmumam 2018. gadu ļaus noslēgt ar vairāk nekā 100 jaunām bāzes stacijām.

Runājot par mobilā interneta ātruma pieaugumu, Vancovičs uzsver, ka uzņēmums izmanto tikai mūsdienīgākās tehnoloģijas, aktīvi strādājot pie 4G+, 4G++, kā arī "5G Ready" attīstības. Tas arī nesis augļus.

Nākotnes tehnoloģijas jau ir tagadne

Runājot par nākotnes plāniem, uzņēmumā atgādina, ka jau pērn "Tele2" tīklā darbu uzsāka trīs ar "5G Ready Nokia AirScale" aparatūru aprīkotas bāzes stacijas, kas priekšdienās ļaus ne vien sasniegt mobilā sakaru tīkla un interneta ātrumu līdz pat 1 Gbp/s, bet arī būtiski palielinās bāzes staciju kapacitāti.

Kamēr šī tehnoloģija vēl attīstās, "Tele2" paplašina 4G+ un 4G++ mobilā interneta pārklājumu, kas jau ir pieejams jau 85% Latvijas iedzīvotāju, uzsver uzņēmumā, vienlaikus piebilstot, ka "Tele2" 4G pārklājums, kurš šobrīd nodrošinājis uzņēmuma līderpozīciju nostiprināšanu konkurentu vidū, ir starp labākajiem pasaulē.

Mobilitātes uzvaras gājiens

Pērnā gada sākumā jau 70,2% procenti visu interneta lietotāju Latvijā, lai piekļūtu internetam ārpus mājām vai darba, izmantoja mobilās ierīces, no kurām pārliecinoši populārākais bija mobilais telefons, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati, kas nozīmē, ka cilvēku pieprasījums pēc konkrētai vietai nepiesaistītas interneta pārlūkošanas arvien pieaug, turklāt notiek tas ļoti strauji.

Vienlaikus kļūst krasi mazāk tādu iedzīvotāju, kuri neizmanto mobilās ierīces, lai piekļūtu internetam ārpus mājām vai darba. Ja vēl pavisam nesen, 2014. gadā, tie bija teju puse jeb 42,9% iedzīvotāju, tad 2017. gadā šo cilvēku skaits ir sarucis līdz 24,2%, kas ir gandrīz dubults samazinājums.

Šie dati un straujie interneta lietošanas paradumu maiņas tempi liek noprast, ka ātrs un kvalitatīvs internets, neatkarīgi no atrašanās vietas, Latvijas iedzīvotāju dzīvēs ieņem arvien būtiskāku lomu un uz šo pieprasījumu reaģē arī mobilo sakaru operatori, kuru cīņa par iespēju saviem klientiem nodrošināt ātrāko un labāko mobilo internetu, kļuvusi ļoti sīva.

SPRK pārskats, kurš tiek veikts regulāri un apkopots ikgadējā "Elektronisko sakaru pakalpojumu kvalitātes pārskatā", pieejams šeit.

SPRK ir neatkarīga organizācija, kuras galvenā funkcija ir sabiedrisko pakalpojumu regulēšana, līdz ar to tās dati ir uzticami un objektīvi.

Raksts tapis sadarbībā ar Tele2

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!