Foto: Reuters/Scanpix

Ilona 10. aprīlī meitu nogādāja Infektoloģijas centrā pārbaudīt ērču potes antivielu daudzumu, taču vizītes laikā viņu pārsteidza medmāsas rīcība. Asins analīzes mediķe ņēmusi bez cimdiem. Portālam "Delfi" Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve norāda – medmāsa izmantojusi dezinfekcijas līdzekli, līdz ar to pacientes veselība nav apdraudēta.

Ilona teic, ka Infektoloģijas slimnīcai Linezera ielā viņa zvanījusi 10. aprīlī ap pulksten 16.05 pa tālruņa numuru 67014504, jo vēlējās gūt informāciju par pieņemšanas laiku un analīžu cenu. Slimnīcas pārstāve norādījusi, ka slimnīca strādā līdz pulksten 18, bet par ērču potes antivielu daudzuma analīzēm jāmaksā 10 eiro.

Ap pulksten 17.45 kopā ar 11 gadus veco meitu Ilona ieradusies procedūru kabinetā. Viņas tobrīd bijušas vienīgās apmeklētājas. Ilona apgalvo, ka medmāsu abas ar meitu pasveicinājušas un izklāstījušas savu vajadzību, bet uzņemšana bijusi nelaipna. "Nelaipna medmāsa, sev kaut ko zem deguna pukstēdama, atcirta, ka nu jau ir gandrīz pulksten 18 un, visticamāk, viņa vairs nepaspēs to izdarīt," teic lasītāja, kura tomēr atkārtoti lūgusi ērču potes antivielu daudzumu asinīs pārbaudīt.

Neslēpjot savu neapmierinātību, medmāsa datorā tomēr sākusi meklēt procedūras veikšanai nepieciešamo informāciju. "Apmēram 20 minūtes viņa nevarēja atrast procedūras kodu un aicināja palīgā kolēģus. Tikai pēc tam mēs varējām doties uz kasi maksāt," atminas Ilona. Uz kasi Ilona gan devusies viena, bet meita tikmēr aicināta sēsties procedūru krēslā. Pie kases izrādījies, ka kods ir nepareizs un Ilonai nācās doties atpakaļ uz kabinetu.

"Atverot kabineta durvis, kur procedūru krēslā sēdēja mana meita, es apstulbu – tajā mirklī medmāsa jau ņēma analīzes – bez cimdiem!" šoku apraksta māmiņa. Ilona meitai vaicājusi, vai medmāsa pēc sēdēšanas pie datora nomazgājusi rokas, un saņēmusi noliedzošu atbildi. Māmiņa ar jautājumu par cimdu lietošanu tāpat vērsusies pie medmāsas. Mediķe apgalvojusi, ka cimdus medmāsas velk pēc pašu vēlmes. Medmāsa arī neesot atvainojusies par savu rīcību.

"Kā es varu zināt, vai viņa pirms mūsu ierašanās nav bijusi tualetē un pēc tās apmeklējuma nenomazgāja rokas? Tāda attieksme pret pacientiem ir Latvijas medicīnas iestādē!" sūrojas lasītāja, būdama pārliecināta, ka jebkuru analīžu noņemšanas laikā mediķim jābūt uzvilktiem vienreizlietojamiem cimdiem. "Kaut vai rokas nomazgātu! Kabinetā ir gan izlietne, gan dezinfektors, bet diemžēl tas netiek lietots!" rūgtumu neslēpj aculieciniece.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa portālam "Delfi" notikušo skaidro kā pāpratumu, jo medmāsa pirms procedūras sākšanas rokas dezinficējusi ar speciālo roku dezinfekcijas līdzekli.

"Ļoti atvainojamies meitenes mammai par nepatīkamajiem pārdzīvojumiem, kas radušies, apmeklējot Latvijas Infektoloģijas centru. Taču ir noticis pārpratums," teic Lietiņa. Viņa pastāstīja, ka Infektoloģijas centra Laboratorijas paraugu noņemšanas kabinets ir aprīkots ar visu nepieciešamo roku mazgāšanai un dezinfekcijai, kā arī ar vienreizlietojamiem medicīnas cimdiem.

"Apkalpojot meiteni, medicīnas māsa roku dezinfekcijai bija izmantojusi uz procedūru galda esošo speciālo roku dezinfekcijas līdzekli, līdz ar to nekādā veidā neapdraudot pacientes veselību," mierina slimnīcas pārstāve. Viņa arī atgādina, ka vienreizlietojamie medicīnas cimdi vairāk ir paredzēti medicīnas personāla aizsardzībai no iespējamas inficēšanās, saskaroties ar pacienta asinīm.

"Vēlreiz atvainojamies pacientes mammai par sagādātajām nepatīkamajām emocijām un nepietiekamu notikušā izskaidrošanu,"norāda Lietiņa.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!