Foto: KTM
Pērnā gada pasaules čempions motokrosā MX2 klasē Pauls Jonass no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas svētdien Portugālē bija piektais sezonas piektajā posmā - Portugāles "Grand Prix".

Par šī posma uzvarētāju kļuva Jonasa komandas biedrs Horhe Prado no Spānijas, kurš uzvarēja abos braucienos, bet otrais bija dānis Tomass Kjērs Olsens. Savukārt trešo pozīciju ieguva austrālietis Džeds Bītons.

Jau no paša pirmā brauciena starta vadībā izvirzījās Prado, kurš pirmo vietu nosargāja un izcīnīja drošu pozīciju. Savukārt Jonass pēc starta atradās ceturtajā pozīcijā, tomēr līdz pirmā brauciena vidum viņš aizcīnījās līdz otrajai vietai, jo tehniskas ķibeles piemeklēja amerikāni Tomasu Kovingtonu, bet trasē izdevās apsteigt Bītonu.

Pirmajā braucienā uzvaru guva Prado, kamēr Jonass, zaudējot nepilnas piecas sekundes, bija otrais, bet trešajā pozīcijā ierindojās Bītons.

Otrajā braucienā bija līdzīgs scenārijs, jo jau ar pašu startu vadībā izvirzījās Prado, kurš pirmajā vietā bija līdz pat sacensību beigām, noslēgumā gūstot pelnītu uzvaru. Tikmēr Jonass īsti nevarēja atrast savu ritmu - ja otrā brauciena sākumā viņš vēl turējās otrajā vietā, turpinājumā latvietis savas pozīcijas zaudēja, turklāt beigās viņš piedzīvoja nelielu kritienu, jo bija iebraucis dziļā vagā. Rezultātā Latvijas motosportists atkrita uz astoto vietu.

Sacensību beidzamajos apļos Jonass gan spēja atgūt vienu vietu un otro braucienu noslēgt septītajā pozīcijā.

Arī otrajā braucienā uzvarēja Prado, kurš aiz sevis atstāja Olsenu, kurš otro vietu izrāva pašās beigās, apsteidzot Benu Vatsonu no Lielbritānijas.

Pirms tam sestdien Jonass kvalifikācijas sacensībās izcīnīja ceturto vietu.

Jonass sezonu iesāka ar pārliecinošam uzvarām pirmajos trīs posmos, tikdams pie panākumiem visos sešos braucienos, bet iepriekšējā etapā Itālijā latvietis palika aiz goda pjedestāla un ieņēma piekto vietu.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc pieciem posmiem līderis ar 216 punktiem ir Jonass, bet otrais jau ar iekrātiem 202 punktiem ir Prado, kamēr trešais ar 185 punktiem ir Olsens.

Tikmēr prestižākajā MXGP klasē uzvaru svētdien izcīnīja Jonasa komandas biedrs Džefrijs Herlingss no Nīderlandes, kurš uzvarēja abos braucienos, bet otrais bija vēl viens KTM vienības braucējs Antonio Kairoli no Itālijas. Uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena savukārt stājās slovēnis Tims Gajsers.

Kopvērtējumā MXGP klasē Herlingss ir līderis ar 241 punktu, bet Kairoli atpaliek par 16 punktiem, kamēr francūzis Romēns Fevrs ar 169 punktiem ir trešais.

Svētdien turpat Agedā tika aizvadīts arī otrais brauciens Eiropas čempionāta otrajā posms 250 kubikcentimetru klasē (EMX250), kur desmito vietu izcīnīja Tomass Šileika, bet Kārlis Sabulis bija 20.pozīcijā.

Sestdien pirmajā braucienā labāk no latviešiem veicās Sabulim, kurš bija desmitais, kamēr Šileika līdz finišam netika.

Posma noslēgumā Sabulis tika klasificēts 15. vietā, kamēr Šileika bija pozīciju zemāk, kamēr par uzvarētāju tika kronēts francūzis Matiss Buarāms, kurš bija ātrākais abos braucienos.

Sezonas kopvērtējumā Šileika ar iekrātiem 22 punktiem ir 16. vietā, kamēr Sabulis ar 12 punktiem atrodams 22. pozīcijā.

Jonass pērn tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, veicot ierakstu Latvijas motokrosa vēsturē.

Pirms tam pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Par vicečempionu kļuva Šveices motosportists Žeremijs Sīvers, bet trešais bija Olsens. Sīvers šajā sezonā startē jau prestižākajā MXGP klasē.

Jonass pērn triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Pirms tam latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

2015. gadā viņš bija pasaules vicečempions, bet aizpērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē.

Šajā sezonā tiks aizvadīti 20 posmi, septītajam no tiem maija vidū notiekot Ķeguma trasē "Zelta zirgs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!