Konkurences padome (KP) par tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu uzlikusi SIA "ZAAO" 36 tūkstošu eiro sodu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Marta beigās KP noslēdza pārbaudi Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijā, kas ir vienīgais sadzīves atkritumu apsaimniekotājs Ziemeļvidzemes reģionā.

"ZAAO" pieder visi dalītās vākšanas laukumi, kuru saturs nepieciešams iepakojumu apsaimniekotājiem. Likums prasa šiem uzņēmumiem izmantot vismaz trīs vākšanas laukumus reģionā, tāpēc "ZAAO" piedāvājumam Ziemeļvidzemē nemaz neesot alternatīvu. KP secinājusi, ka "ZAAO" piespiedis šos klientus slēgt līgumu par visu, vairāk nekā 20 laukumu izmantošanu vienlaikus.

Konkurences uzraugi arīdzan uzskata, ka "ZAAO" klientiem noteikta ne vien nepamatota, bet arī atšķirīga maksa par laukumu lietošanu. Piemēram, SIA "Zaļā josta" prasīta zemāka maksa, jo "ZAAO" ar šo uzņēmumu bija iecerējis veidot kopīgu iepakojuma pārstrādes rūpnīcu. Sadarbība pārtraukta, bet maksa nav mainīta, lai nebūtu jātiesājas.

KP un "ZAAO" 21. martā noslēdza administratīvo vienošanos. Uzņēmums apņēmies novērst atklātos trūkumus un samaksāt sodu – 36 665 eiro.

"ZAAO" pieder 20 pašvaldībām, liecina "Lursoft" pieejamā informācija. Lielākais daļu turētājs ar 43% ir Valmieras pilsētas dome. Uzņēmuma vadītājs ir Aivars Sirmais.

2016. gadā "ZAAO" apgrozīja 57,1 miljonu eiro, ciešot 56 tūkstošu eiro lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!