Foto: Lolita Tomsone
Turpinot "Maskačkas leģendu" sēriju, sestdien, 14. aprīlī, durvis vēra "Ritovu ģimenes kambaris" – vienas dienas izstāde, kurā biedrības "Free Riga" T17 rezidenti kopā ar vēsturnieku Iļju Ļenski atklāja stāstu par pagājušā gadsimta uzņēmēju Ritovu ģimeni caur desmit atlasītiem artefaktiem, kas tika atrasti slēpnī Turgeņeva ielā 17.

Kā atklāj Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone, starp atradumiem Ritovu ģimenes mājā bija mīlestības vēstules un matu lokas, šabata svečturu kolekcija, lūgšanu grāmata ar svētību prezidentam Kārlim Ulmanim, tekstila industrijas materiāli u. c.

2016. gadā, kad Turgeņeva ielas 17 ēkas daļa nonāca biedrības "Free Riga" rīcībā, mājas kāpņu telpā tika uziets slēpnis, kurā neviena nepamanīti jau vairākus desmitus gadu stāvējuši simtiem dažādu Ritovu ģimenei piederošu priekšmetu no 19. – 20. gadsimta sākuma, kad viņi tur dzīvojuši – grāmatas, mīlestības vēstules, jūdaisma reliģiskie atribūti, fotoalbumi, svečturi, rasējumi un daudz kas cits. Daļa no tiem pirmo reizi bija apskatāmi 14. aprīļa izstādē.

Projekts "Maskačkas leģendas" tika uzsākts pagājušā gadā sadarbībā ar dāņu fotogrāfu Stīgu Stasigu (Stig Stasig), kurš strādāja pie savas izstādes "Forštate". Vasaras garumā viņš kopā ar T17 rezidentiem meklēja un uzrunāja varoņus, ko bija dokumentējis savā pirmajā vizītē Latvijā 1992. gadā.

"Tā rezultātā tika izveidota stāstu karte, kas atklāj sazarotu naratīvu tīklu, kas balansē uz robežas starp izdomāto un reālo, veidojot lokālas leģendas un mītus. Šie laika un telpu raksturojošie stāsti un personāži ir pamats "Maskačkas leģendu" tapšanai, kas tiecas dokumentēt, pārstāstīt un paglābt no izzušanas un aizmiršanas rajona mutisko nu jau folkloru, ko glabā cilvēku atmiņas", vēstīts projekta aprakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!