Foto: Publicitātes foto

Divos koncertos – 19. aprīlī Daugavpils Vienības nama koncertzālē un 20. aprīlī Rīgā, Lielajā ģildē uzstāsies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar pazīstamo poļu diriģentu Zbiģņevu Gracu, atskaņojot Mocarta leģendāro 40. simfoniju, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Par godu Polijas valstiskuma atjaunošanas simtajai gadskārti, Latvijas klausītājiem tiks piedāvāti arī trīs nozīmīgu poļu komponistu daiļrade, bet koncerta solists būs basbaritons Jaroslavs Breks.

Zbigņeva Gracas vārds Latvijas klausītājiem ir pazīstams ne vien ar spožiem Volfganga Amadeja Mocarta operu "Così fan tutte", "Burvju flauta", "Dons Žuans" un "Figaro kāzas" iestudējumiem Latvijas Nacionālajā operā, bet arī ar ilgstošu un auglīgu sadarbību ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Polijas valstiskuma atjaunošanas simtajā gadskārtā Latvijas klausītājiem tiks piedāvāta koncertprogramma kopā ar valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga". Tajā līdzās Vīnes klasiķa Mocarta skaņdarbiem, kā arī trīs Polijas skaņražu – Mečislava Karlovica, Vitolda Lutoslavska un Tadeuša Bērda daiļrade.

Kā raksta koncerta rīkotāji, 40. simfonija ir viena no visatpazīstamākajām un pasaules mūzikas vēsturē visbiežāk atskaņotajām Volfganga Amadeja Mocarta simfonijām. Tā pieder pie tā dēvētā "lielās fināla triloģijas" simfoniskajiem audekliem, iezīmējot komponista profesionālā brieduma kulmināciju. Visas trīs ciklā ietilpstošās simfonijas, tajā skaitā 39. simfonija Mibemolmažorā, 40. simfonija solminorā un 41. simfonija Domažorā ("Jupiters") tapušas salīdzinoši īsā laika periodā – 1788. gada vasaras mēnešos. Komponista mūža laikā simfoniju partitūras tā arī nav tikušas izdotas un pastāv pieņēmums, ka tās patiesībā radītas kā vienots māksliniecisks veselums, nevis atsevišķi autonomi darbi. Cauri laikiem triloģija spējusi saglabāt neatslābstošu publikas uzmanību un raisījusi tajā spēcīgas saviļņojuma jūtas, tāpēc nav brīnums, ka arī simfoniskā cikla vērtējumi dažādās dekādēs un nācijās bijuši visnotaļ atšķirīgi un pat neviennozīmīgi.

19. gadsimta vidus krievu mūzikas kritika Mocarta pēdējās simfonijās saklausīja noslieci uz "nelaimīgas mīlestības apdziedāšanu un iekāres aģitāciju", romantisma laikmeta dižgars Roberts Šūmanis simfoniskajam ciklam piedēvēja "grieķiskas izsmalcinātības un grācijas" kvalitātes, kamēr ievērojamais 20. gadsimta muzikologs un atzīts Mocarta mantojuma speciālists Alfrēds Einšteins uzskatīja, ka simfonijas izstaro "heroiska traģisma" auru.

"Sinfonietta Rīga" un Zbigņeva Gracas sniegumā koncertprogrammā iekļauta Mečislava Karlovica Serenāde stīginstrumentiem, Vitolda Lutoslavska "Mazā svīta" un Tadeuša Bērda vokālais cikls "Četri mīlas soneti ar Viljama Šekspīra dzeju" baritonam un orķestrim.

Biļetes uz koncertu Rīgā nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļetes uz koncertu Daugavpilī nopērkamas Daugavpils Vienības nama kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!