Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" izdevusi jaunu bilžu grāmatu bērniem "Vista vai ola?". Grāmatas autors ir Pšemislavs Vehterovičs, ilustrācijas veidojusi Marta Ludviševska, savukārt no poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode.

Bilžu grāmata "Vista vai ola?" asprātīgā veidā iepazīstina bērnus ar mūžveco joku par to, kas bija pirmais – vista vai ola? Mazais cālēns, meklējot atbildi uz šo jautājumu, vēršas pie visiem fermas iemītniekiem, pat saimnieka, tomēr katram no sastaptajiem ir cits viedoklis.

Poļu rakstnieka Pšemislava Vehteroviča (Przemysław Wechterowicz) darbi bērniem jau tulkoti angliski, vāciski, itāliski un citās valodās, bet latviešu lasītājiem šī ir pirmā iepazīšanās. Drīzumā "Liels un mazs" izdos vēl vienu viņa bilžu grāmatu: "Lūdzu, apskauj mani".

Grāmatu "Vista vai ola?" ilustrējusi māksliniece Marta Ludviševska (Marta Ludwiszewska). Fermas iemītniekus viņa portretējusi ar košām krāsām un asām, precīzām līnijām, izvairoties no liekām detaļām, un tādējādi koncentrējot lasītāja uzmanību uz pašu svarīgāko stāstā – dzīvniekiem.

Foto: Publicitātes foto

"Vista vai ola?" ir piektā no sešām projekta "Mūsu mazā bibliotēka" bilžu grāmatām. Bilžu grāmatās ilustrācijām ir tikpat nozīmīga loma kā tekstam: autors un ilustrators papildina viens otru, padarot grāmatu par nedalāmu vienību. Bilžu grāmatas formāts ir īpaši piemērots un saistošs bērniem, kas vēl tikai apgūst un attīsta lasītprasmi.

"Mūsu mazā bibliotēka" ir sešu Eiropas valstu rīkots lasītveicināšanas projekts 4-8 gadus veciem bērniem, kas sākas 2018. gada maijā un ilgs līdz 2019. gada maijam. Tajā aicinātas iesaistīties visas Latvijas bibliotēkas, skolas un pirmsskolas izglītības iestādes.

Izdevniecība "Liels un mazs", kas projektu īsteno Latvijā, rudenī piedāvās "Mūsu mazās bibliotēkas" lasītājiem bezmaksas darba burtnīcas ar dažādiem radošiem uzdevumiem. Pildot uzdevumus, bērni varēs vēlreiz atgriezties pie grāmatās iepazītajiem varoņiem, dziļāk izprast izlasītos stāstus un pētīt ilustrācijas.

2018. gada oktobrī un 2019. gada februārī "Liels un mazs" aicinās uz Latviju "Mūsu mazāsbibliotēkas" grāmatu autorus un ilustratorus no Polijas, Slovēnijas un Igaunijas, lai viņi vadītu bērniem darbnīcas, stāstītu par savām grāmatām un valsti. Sīkāku informāciju par projektu iespējams iegūt rakstot pasts@lielsmazs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!