Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Brīvdienās Lisabonā tika noskaidrots 63. starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" uzvarētājs – laurus plūca Izraēlas pārstāve Netta ar dziesmu "Toy". Tiesa, ne visi par viņas triumfu ir priecīgi. Īpaši dedzīgi tiek apspriests izraēlietes tērps – kimono –, un netrūkst tādu, kas uzskata, ka viņas uzstāšanās bijusi aizvainojoša.

"Tas ir liels solis atpakaļ," savu vilšanos "Tviterī" nav slēpis kāds "Eirovīzijas" skatītājs. Izdevums "Mail Online" vēsta, ka vairāki sociālo tīklu lietotāji pauduši sašutumu par to, ka Netta uzstājusies kimono.

Izraēlas pārstāve, pēc daudzu domām, ar savu tērpu un skatuves šovu izrādījusi klaju necieņu japāņu kultūrai.

Satraukumu raisījis ne tikai 25 gadus vecās dziedātājas tērps, bet arī frizūra. Nettas mati bija ieveidoti divās copītēs, kas arī tiek saistītas ar japāņu kultūru.

Savukārt Izraēlas pārstāves uzstāšanās bija papildināta ar japāņu laimes simbola "maneki-neko" figūriņām jeb laimes kaķu skulptūriņām, kas pacēlušas labo ķepu.

"Jā, Izraēla, jūsu dziesma ir atmiņā paliekoša, bet kāpēc neviens nerunā par kultūras apropriāciju?" tīmeklī vēstījis kāds "Eirovīzijas" fans.

Kā ziņo mediji, jau Nettas uzstāšanās laikā vairāki sociālo tīklu lietotāji mudinājuši ļaudis nebalsot par Izraēlas priekšnesumu, jo tas esot aizvainojošs.

Pati uzvarētāja apvainojumus pagaidām gan nav komentējusi. Jāatzīmē, ka viņa uzvaras laurus plūca ar 529 punktiem.

Izraēlas pārstāve jau pirms konkursa kļuva par vienu aprunātākajām dalībniecēm. Viņas šķietami bezrūpīgajā dziesmā bija apslēpts vēstījums, ko iedvesmojusi kustība #MeToo, kuras ietvaros sievietes visā pasaulē dalās ar saviem stāstiem par piedzīvoto seksuālo vardarbību un uzmākšanos.

Turklāt arī klukstēšanai šajā dziesmā ir dubulta nozīme, jo tā apzīmē ne tikai gļēvumu, bet japāņu valodā ar "baka" apzīmē stulbumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!