Foto: Publicitātes attēls
Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa Lāčplēša ielā 25 rekonstrukciju veiks "ReRe Būve 1", liecina VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) publicētā informācija.

VNĪ iepirkuma konkursa komisija ir pabeigusi piedāvājumu vērtēšanu un par kritērijiem atbilstošu piedāvājumu ar zemāko cenu ir atzīts PS "ReRe Būve 1" piedāvājums par summu 20 985 321 eiro bez PVN. Līgums ar būvnieku tiks slēgts pēc tam, kad tiks apstiprināts JRT rekonstrukcijai nepieciešamais papildu finansējums.

Savus piedāvājumus konkursā VNĪ aicināja iesniegt piecus kandidātus, kuri par atbilstošiem tika atzīti būvdarbu konkursa pirmajā kārtā – SIA "Velve", SIA "Arčers", PS "ReRE Būve 1", personu apvienība "BBA un RT" un SIA "Abora". Konkursa otrajā kārtā tika saņemti divu pretendentu piedāvājumi – PS "ReRE Būve 1" un personu apvienība "BBA un RT".

Lai nodrošinātu JRT rekonstrukcijas darbu finansēšanu, VNĪ plāno izmantot finansējuma rezerves, kas radušās citu projektu realizācijas grafiku izmaiņu dēļ. Vienlaikus tiek gatavots energoefektivitātes projekta pieteikums ERAF finansējuma piesaistei.

Kā iepriekš ziņots, 2014. gadā apstiprinātais JRT būvniecības budžets – 19 miljoni eiro – tika veidots, balstoties uz sākotnējo projekta metu. Projekta kopējais būvdarbu apjoms tika prognozēts 7816 kvadrātmetru, savukārt pēc būvprojekta izstrādes nepieciešamā platība tika precizēta 11 147 kvadrātmetru apjomā.

Kā iepriekš teikusi projekta autore Zaiga Gaile, tehnoloģijas strauji attīstās arī teātra jomā, un, lai izveidotu Eiropas līmeņa teātri ar divējādu akustiku un skaņas izolāciju, kas nav nevienam citam objektam Latvijā, esošais finansējums ir nepietiekams. Šobrīd pieejamais budžets atbilst reģionālo kultūras centru vajadzībām, kamēr JRT rekonstrukcijas un mūsdienīga teātra projekts ir krietni sarežģītāks gan no būvniecības, gan no tehnoloģiju viedokļa.

Foto: Publicitātes attēls

"Šis projekts ir unikāls un nozīmīgs visai latviešu sabiedrībai. Mūsu mērķis ir izveidot Latvijā modernāko teātri, vienlaikus saglabājot ēkas vēsturisko mantojumu un latviešu teātra pamatlicēja Eduarda Smiļģa neiztrūkstošo garu. Šobrīd aktīvi strādājam, lai tiktu rasts papildu finansējums un teātris, kā iecerēts, durvis skatītājiem vērtu 2021. gada sākumā," saka VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Jau vēstīts, ka jaunajā projektā kopējais skatītāju vietu skaits sasniegs 840 iepretim līdzšinējām 400. Paredzētas trīs skatītāju zāles – lielās Smiļģa zāles partera daļā būs 325 skatītāju vietas, bet balkonā – 175, lielajā "Black-box" zālē – 240, mazajā "Black-box" zālē būs 100 sēdvietu. Papildus jaunajā apjomā ir paredzētas trīs mēģinājumu zāles – lielā mēģinājumu zāle 282 kvadrātmetru platībā, divas mazās mēģinājumu zāles 163 un 126 kvadrātmetru platībā. Otrais stāvs, kas ieguvis nosaukumu ''Radošais stāvs'', tiks pilnībā atvēlēts aktieriem un citiem teātra darbiniekiem ar plašu virtuvi. Savukārt pagraba stāvā būs moderna darbnīca.

JRT ēku kompleksa rekonstrukcijas projekts ir daļa no VNĪ īstenotās programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!