Foto: Līga Pētersone
Pavasaris turpinā pārsteigt. Ne tikai ar jūlija cienīgu svelmi maija vietā, bet arī ar dažādiem muzikāliem jaunumiem alternatīvās rokmūzikās un indie lauciņā. Šoreiz – piecas dziesmas, kas obligāti jānoklausās, jo ir potenciāli lielisku albumu vēstneses. Viens no albumiem jau pie klausītājiem nonācis, bet uz citiem būs jāpagaida līdz rudenim vai pat nākamajam gadam.

Gandrīz vienlaicīgi jaunus singlus laidušas klajā grupas – laikabiedres. Gan "Indygo", gan "Tribes of the City" pārliecinoši sevi pieteica šīs tūkstošgades sākumā un ar lielākiem vai mazākiem pārtraukumiem turpina iepriecināt klausītājus joprojām. "Indygo" jaunu albumu plāno izdot jau rudenī, saukārt "Tribes of the City" turpina eksperimentēt un jaunu albumu izdos 2019. gadā.

Nedaudz piemirsts vārds Latvijas mūzikā ir grupa "Eskimo", tomēr atgādinājums par grupas eksistenci, kas reizē ir arī jauna albuma pieteikums, ir patīkams pārsteigums indie un dreampop mūzikas cienītājiem.

Jau pavisam drīz – jūnija sākumā – jaunu otro albumu izdos arī inteliģenti izklaidējošā apvienība "The Coco'nuts", savukārt nule savu pirmo albumu izdevusī "Can Zone" jau var nosaukt par vienu no interesantākajiem jaunumiem šogad.

Pēc starpbrīža atgriežas 'Eskimo'

Ziemeļnieciski melanholisku un atturīgi sapņainu dziesmu jau šā gada aprīlī laidis klaja projekts "Eskimo". Dziesma ir priekšvēstnesis topošajam albumam.


Grupa Latvijas indie mūzikas scēnā tika pieteikta jau 2010. gadā. Toreiz to izveidoja grupas "Tribes of the City" bundzinieks Ints Barkāns un basģitārists Juris Justs, apvienojoties ar grupas "Blueprint" vokālisti Annu Pommeri un ģitāristu Ivaru Pommeru.

Jaunā dziesma "Behind the Walls" izdota pēc vairāku gadu radošā starpbrīža.

Spilgtie debitanti 'Can Zone'

Aprīļa beigās savu debijas albumu "Hight Time" CD formātā klajā laida grupa "Can Zone". Līdz ar albuma prezentāciju tika publicēts arī jauns singls "Kliedz bez skaņas" un tā video.

Kā apgalvu paši grupas dalībnieki, "Kliedz bez skaņas" iezīmē albuma "High Time" kopējo noskaņu. Grupas vokāliste Dagnija precizē: "Trauslums un spēks, nepieradinātība, emocionalitāte, kaisle un dramatisms, kas neietilpst noteiktos rāmjos – tā pavisam īsi varētu raksturot gan šīs dziesmas, gan albuma konceptuālo virzību".

Dziesmas video veidots ēnu teātra tehnikā, tas tapis iedvesmojoties no Hansa Kristiana Andersena nemirstīgās pasakas par nelokāmo alvas zaldātiņu, trauslo papīra dejotāju un viņu kvēlo bezvārdu mīlestību.

'Indygo' turpina atklāt gaidāma albuma noskaņu


Otro singlu "Fragile like a flower" no rudenī gaidāmā albuma laidusi klajā grupa "Indygo". Līdz ar dziesmu publicēta arī tās videoversija, kas tapusi sadarbojoties ar operatoru Oskaru Lūsi. Klipa tapšanā palīdzējuši arī Gremans Ermičs un Krišjānis Šteins.

Singlu un video grupa publicēja vienlaicīgi, turklāt sarīkoja kārtīgu prezentācijas balli Muzeju naktī Latvijas 1. Rokkafejnīcā.

"Jā, nevienam vairs neinteresē vienkārši dziesma radio, visiem un visam ir vajadzīga video atskaite - vajag redzēt, ieraudzīt un atcerēties," saka grupas puiši. "Šodien ir ļoti svarīga vizuālā komunikācija, to varam redzēt pat braucošo auto vadītājos – sejas un uzmanība telefonos vai citās viedierīcēs".

Rudenī ieplānotais albums būs pēc skaita ceturtais pilna garuma studijas ieraksts. Ar to grupa atkal atgriežas pie dziesmu rakstīšanas angļu valodā. No gaidāmā albuma jau iepriekš publicēts singls "Answers".

'Tribes of the City' turpina eksperimentēt

Grupa, kuras pirmsākumi meklējami šīs tūkstošgades sākumā – shoegaze/dreampop apvienība "Tribes of the City" laidusi klājā singlu "Parasitic", kas ir otrais vēstnesis no topošā albuma "Rust and Gold".

"Pirms pāris gadiem, strādājot pie maģistra darba Mākslas akadēmijā, negaidīti iedziļinājos parazītisma tēmas izpētē. Mani fascinēja tā izpausmes ne vien dabā, bet dažādās eksistences šķautnēs, ārpus labā un ļaunā. Šo interesi nēsāju sev līdzi ikdienā, atpazīstot parazītisma metaforas gan mākslā, gan cilvēku savstarpējās attiecībās. Šķita svarīgi ietērpt atziņas un pieredzes vārdos, rezultātā šo pārdomu pavedieni savijās dziesmā." - tā dziesmas teksta tapšanu komentē grupas balss Ksenija Sundejeva.

Iepriekš "Tribes of the City" ziņoja par albuma izdošanu šī gada nogalē, tomēr albuma iznākšana ir pārcelta uz 2019. gada sākumu. Grupas dalībnieki aktīvi strādā pie dzīvā skanējuma un nododas tehniskiem eksperimentiem.

"Rust and Gold" būs grupas ceturtais studijas albums, kas seko 2008. gadā iznākušajai dubultplatei "Recipe of the Golden Dream". Pirmais singls "Rust and Gold" dienasgaismu ieraudzīja pērn novembrī.

Svaigi džezīgās vēsmas – 'The Coco'nuts'

Gatavojoties otrā studijas albuma "No Other Way Out" iznākšanai šā gada 8. jūnijā, jaunu singlu "Bruise on my Knee" laidusi klajā muzikālā apvienība "The Coco'nuts". Singls pieejams "iTunes", "Spotify", "SoundCloud" un "Bandcamp" mūzikas straumēšanas vietnēs.

"Singls ievada albuma galveno domu – dzīve nav tikai kāpumu, bet arī kritienu, kļūdu un emocionālu pārbaudījumu pilna. Ikdienas burzmā katra pieļautās kļūdas notiek un notiks, iegūstot morālus vai pašsajūtas "zilumus". Arī mana ikdiena ir šādu mirkļu pilna, tomēr gadu gaitā veidojas atziņa – lai arī kļūdīties ir apkaunojoši, sāpīgi vai neglīti, tas ir arī skaisti. Tikai ar uzdrīkstēšanos, ļaušanos kritieniem un mācīšanos no iegūtās pieredzes mēs katrs varam ļauties attīstībai," skaidro grupas līdervokāls Marija Broča.

"The Coco'nuts" otrais studijas albums "No Other Way Out" ierakstīts "Siltumnīcā" Valmierā, sadarbojoties gan ar Latvijas Radio bigbenda mūziķiem – trompetistu Oskaru Ozoliņu, trombonisti Lauru Rozmbergu un saksofonistu Kristapu Lubovu, gan ar nozares talantiem "Melo M" čellistu Miķeli Dubočinu un perkusionistu Migelu Hernandez Giraldi no Čīles.

The Coco'nuts jaunā albuma prezentācijas koncerts notiks 14. jūnijā, klubā "One One".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!