Trešdien, 6. jūnijā, kāds aculiecinieks novērojis, ka pa Tallinas šoseju starptautisko militāro mācību "Saber Strike" ietvaros pārvietojas militārā tehnika.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Sandra Brāle stāsta, ka militārās mācības norisinās ne tikai Latvijā, bet arī citās Baltijas valstīs.

Šobrīd ir sācies intensīvs militāro mācību, apmācību un vingrinājumu posms, un tāpēc pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto spēku bruņotā militārā tehnika, un arī gaisā gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā lido militārās lidmašīnas, helikopteri. Konkrētajā situācijā sakarā ar ceļa remontiem uz autoceļa A4, sabiedroto spēku karavīri izmanto Latvijas Valsts ceļu ieteikto remontu apbraukšanas maršrutu.

No 3. līdz 15. jūnijam Latvijā notiek ASV spēku Eiropā vadītās ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2018", kuru mērķis ir uzlabot sabiedroto un reģionālo partneru sadarbību, kā arī kaujas gatavības un reaģēšanas spējas. Šogad mācībās piedalās arī NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālā kaujas grupa.

Mācības "Saber Strike 2018" ir apvienotas ar Latvijas organizētajām starptautiskajām militārajām mācībām "Summer Shield XV", un kopā mācībās piedalīsies vairāk nekā 3000 dalībnieku no Albānijas, ASV, Dānijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas, informē AM.

Mācību aktīvā fāze norisinās gan Ādažu poligonā, gan ārpus poligona Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Priekules, Durbes, Aizputes, Skrundas, Vaiņodes, Saldus un Limbažu novadā.

Mācībās "Saber Strike 2018" norisinās ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Polijas teritorijā, un kopumā piedalās aptuveni 18 000 dalībnieku no 19 valstīm.

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada.

Militāro mācību "Summer Shield XV" mērķis ir trenēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spēju integrēšanu bataljona un brigādes līmeņa aizsardzības operācijās. Šogad mācībās "Summer Shield XV" tiks trenētas plaša spektra kaujas atbalsta spējas, tostarp artilērijas, pretgaisa aizsardzības, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, inženieru un prettanku spējas. Mācībās prasmes uzlabos arī apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī Medicīnas rota un transportēšanas apakšvienības. Mācības "Summer Shield" Latvijā notiek kopš 2004 .gada, un sākotnēji to galvenais uzdevums bija sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Brāle aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas varētu rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanu pa autoceļiem. Tāpat iedzīvotāji tiek iedrošināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem, vienību izvietojumiem, kā arī redzot tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās. Visas šīs aktivitātes ir saskaņotas un notiek apmācību ietvaros.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!