Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā parakstīts sadarbības memorands par Latvijas un Zviedrijas kopīgu ieceri organizēt 2026. gada ziemas olimpiskās spēles abās valstīs.

Kā zināms, Stokholmas 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas komiteja izteikusi Latvijai piedāvājumu bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" rīkot olimpiskās sacensības bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā, jo Zviedrijā šādu sacensību rīkošanai nav piemērotas sporta bāzes.

Memorandu no Latvijas puses parakstīja Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

"Sadarbības memorands tika parakstīts starp Siguldas pilsētas, LOK un Zviedrijas pārstāvjiem, un tas līguma ietvaros paredz turpmāku sadarbību sagatavošanās procesā, lai iesniegtu Stokholmas kandidatūru olimpisko spēļu rīkošanai 2026.gadā," saka LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

"Pagaidām tas ir tikai dokuments, kas paredz šo sadarbību, taču viss turpmākais būs atkarīgs no Stokholmas pilsētas un Zviedrijas valdības atbalsta. Zviedrijas valdības lēmums būs zināms tikai rudenī," atklāja Mālmeisters. "Šo kandidatūru uztur Zviedrijas puse, un situācijas turpinājums ir Zviedrijas valdības rokās. Turpmāko notikumu gaitu prognozēt ir sarežģīti, jo iespēja, ka valdība nāks klajā ar pozitīvu ziņu ir 50 pret 50. Rudenī Zviedrijā būs vēlēšanas un tad arī būs skaidrs, kāds ir galīgais lēmums."

Skeletona un bobsleja trases celtniecība Stokholmā sākotnēji tika apsvērta, bet pēc izvērtējuma veikšanas secināts, ka tā būtu nesamērīgi dārga un nelietderīga investīcija pilsētā un valstī, kurā turklāt arī nav bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta veidu tradīcijas, kas ir būtiski sporta bāzes ilgtspējas nodrošināšanai.

Kā norāda IZM, lai gan Siguldā esošā trase celta 1986.gadā, tā ir atbilstoša augsta līmeņa starptautisko sporta sacensību rīkošanai kamaniņu sportā, skeletonā un bobslejā divniekiem, ko apliecina arī pēdējos gados Siguldā notikušās augstākā līmeņa sporta sacensības. Šobrīd trase neatbilst tikai starptautisku sporta sacensību rīkošanai bobslejā četriniekiem, lai gan diskusijas par trases pielāgošanu bijušas vairākkārt.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais protokola lēmuma projekts paredz, ka valdība konceptuāli atbalsta Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), Siguldas novada pašvaldības un SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"" sadarbībā ar Zviedrijas partneriem piedalīšanos procesā, lai iegūtu tiesības rīkot 2026. gada Ziemas olimpiskās spēles Zviedrijā. Plānots, ka Ziemas olimpisko spēļu bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensības tiktu rīkotas Siguldā.

No IZM priekšlikuma izriet, ka bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda" līdz šā gada 15. septembrim veiks priekšizpēti par iespēju pielāgot bobsleja un kamaniņu trasi Ziemas olimpisko spēļu bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību sarīkošanai un ar to saistītajām provizoriskajām izmaksām.

Tāpat IZM sadarbībā ar LOK, Siguldas novada pašvaldību un, ja nepieciešams, iesaistot citas ministrijas un valsts iestādes, sagatavos un līdz šā gada 31. oktobrim Ministru kabinetā iesniegs pasākumu plānu kandidēšanas procesam laika posmā līdz 2019. gada septembrim, norādot arī tā provizoriskās īstenošanas izmaksas.

Ja pēc veiktās priekšizpētes tiks secināts, ka trasi "Sigulda" ir iespējams pielāgot Ziemas olimpisko spēļu bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību sarīkošanai, un, izvērtējot provizoriskās izmaksas, tas tiek atzīts par lietderīgu, tiks sagatavots un līdz 2019. gada 31. martam valdībā iesniegts pasākumu plāns, kas būtu īstenojams laika posmā līdz 2026. gadam.

Valdība arī lems par apropriācijas pārdali, lai novirzītu 264 371 eiro priekšizpētes veikšanai un citu ar bobsleja kamaniņu trases "Sigulda" attīstību saistītu izmaksu segšanai.

Jautājums par valsts finansiālo atbalstu 2019.gadā Stokholmas kandidēšanas procesā par tiesībām rīkot 2026.gada Ziemas olimpiskās spēles tiks skatīts 2019.gada budžeta ietvarā.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), Siguldas novada pašvaldība un SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"" iesaistīsies Zviedrijas kandidatūrā uz Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu 2026.gadā, piedāvājot nodrošināt spēļu bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību rīkošanu Siguldā, paredz valdības otrdien apstiprinātais informatīvais ziņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!