Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Neparasts ūdens iemītnieks nesen izskalots pie Namībijas krastiem Āfrikā. Jūnija sākumā pludmales smiltīs Dorobas nacionālajā parkā uziets okeāna radījums sadalīšanās stadijā, un zinātnieki labu laiku lauzuši šķēpus, mēģinot to klasificēt.

Atlantijas okeāna krasā izskalotais dzīvnieks bijis aptuveni sešus metrus garš, vēsta "Caters News Agency" ziņu aģentūra. Tā kā dzīvnieks bijis sadalīšanās stadijā, pētnieki sākotnēji nav spējuši vienprātīgi noteikt tā sugu.

Ūdens radībai bijušas gan delfīniem, gan vaļiem raksturīgas iezīmes, un arī sociālo tīklu lietotāji aktīvi iesaistījušies diskusijās.

"Dzīvnieka ķermenis bija sadalīšanās stadijā, tāpēc ne pārāk izskatījās pēc vaļa, un arī sociālajos tīklos bija vairāki mulsinoši minējumi.

Tiesa, balstoties uz dzīvnieka galvas un deguna formu un tā kopējiem izmēriem, pētnieku komanda ir diezgan pārliecināta, ka šis paraugs ir Kivjē knābjvalis. Šo vaļu ķermenis pēc formas atgādina torpēdu, tiem ir piere, kas pāriet īsā knābī, un izliekta mute ar izteiksmi, kas nedaudz atgādina smaidu," aģentūrai sacījis Namībijas Delfīnu projekta pētnieks doktors Saimons Elvens.

Tiek vēstīts, ka šie vaļi sastopami lielā dziļumā un mīt gan tropiskajos, gan nedaudz vēsākos ūdeņos. Šī ir otrā reize kopš 2000. gada, kad Namībijā piefiksēts šīs sugas indivīds.

Kā norādījis pētnieks, dzīvnieka ķermenis bijis pārāk sliktā stāvoklī, lai noteiktu dzīvnieka nāves iemeslu.

"Es biju ļoti pārsteigts. Šie dzīvnieki ūdenī tiek manīti ļoti reti, tāpēc redzēt kādu no tiem uz sauszemes ir unikāla pieredze," piebildis zinātnieks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!