Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lēmusi konceptuāli atbalstīt likumprojektu, kas paredz rīkot čeku loteriju, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Mudinot pircējus par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci pieprasīt kases čeku, kvīti vai biļeti, spēli iedzīvotājiem plānots piedāvāt kā vienu no pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai.

"Šodien apspriežot likumprojektu par iecerēto čeku spēli, komisijā radās virkne jautājumu. Piemēram, kāpēc spēles rīkotāju iecerēts izvēlēties konkursā, ja valsts mēroga loterijas organizēšanu varētu uzticēt uzņēmumam "Latvijas Loto". Komisijā arī izskanēja dažādi viedokļi par spēles mājaslapas adresi un likumprojekta nosaukumu – vai plānotais pasākums būs kā spēle, vai tomēr kā loterija," norādījis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Ņemot vērā virkni neskaidrību, komisija lēmusi darbu pie likumprojekta pilnveidošanas darba grupā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka plānots, ka no čeku izlozes nodokļu ieņēmumi pieaugs par trīs miljoniem eiro. Prognoze balstās uz pieņēmumu, ka pasākuma rezultātā iegūtā informācija paplašinās nodokļu administrācijas iespējas identificēt nodokļu nemaksātājus.

Saskaņā ar FM sagatavoto likumprojektu izlozēs plānots izmantot čekus ar vērtību virs pieciem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Spēli organizēs Valsts ieņēmumu dienests.

Loterijas dalībniekiem būs jāreģistrējas internetā.

Čeku spēli organizēs nedēļas un mēneša izlozēs. Nedēļas izloze sāksies katru nedēļu pirmdienā plkst. 00.00 un beigsies tās pašas nedēļas svētdienā plkst. 23.59. Čeku attiecīgās nedēļas izlozei reģistrē līdz nākamās nedēļas pirmdienas plkst. 23.59. Šīs izlozes laikā varēs laimēt 10 naudas balvas – katru 200 eiro vērtībā.

Mēneša izloze sāksies katra mēneša pirmajā datumā plkst. 00.00 un beigsies mēneša pēdējā datumā plkst. 23.59. Čeku attiecīgā mēneša izlozei reģistrē līdz konkrētā mēneša pēdējā datuma plkst. 23.59. Mēneša izlozē piedalīsies visi čeki, kas reģistrēti attiecīgajā mēnesī. Mēneša izlozei varēs reģistrēt arī tos attiecīgā mēneša čekus, kas nav reģistrēti konkrētās nedēļas izlozei, tomēr bija izsniegti attiecīgajā mēnesī. Šīs izlozes laikā varēs laimēt vienu naudas balvu 3000 eiro vērtībā.

Spēles uzvarētājus noteiks, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru.

Lai izstrādātu nepieciešamo IT sistēmu, šā gada valsts budžetā ir paredzēts finansējums 200 000 eiro apmērā. 2019. un 2020. gadā ik gadu nepieciešami 250 000 eiro administrēšanai un balvu fondam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!