Foto: LETA

Veselības likstu dēļ gaidāmajā Valsts prezidenta balvā vieglatlētikā nepiedalīsies Latvijas vadošā šķēpmetēja Madara Palameika un tāllēcēja Lauma Grīva, trešdien preses konferencē atklāja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidente Ineta Radēviča.

Savukārt viens no vadošajiem Latvijas šķēpmetējiem Gatis Čakšs, kurš nesen ar rezultātu 83,89 metri uzvarēja "Rīgas kausos", Prezidenta balvā piedalīsies pirmoreiz.

"Esmu sajūsmā par šīm sacensībām un gatavs sacensties arī pret Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem. Ogres stadionā esmu metis šķēpu vairākas reizes un uzskatu, ka šī vieta ir patīkama," teica Čakšs. "Šobrīd gatavojos Eiropas čempionātam un svarīgi ir nostartēt labi arī Prezidenta balvas izcīņā. Vienmēr ir cerība uzlabot savu personīgo rekordu. Pēc 83 metru pārvarēšanas ir sajūta, ka mest ir vieglāk. Pirms tam mērķēju tikt pāri 80 metriem, bet šobrīd tā vairs nešķiet tik grūti sasniedzama latiņa."

"Jau no 1995.gada Prezidenta balvas sacensības ir neatņemama vieglatlētikas sezonas kalendāra sastāvdaļa. Par galveno balvu cīnīsies arī Latvijas izlase. Tā ir lieliska iespēja pacīnīties plecu pie plecu. Priecē, ka esam labākajā sastāvā, izņemot Grīvu un Palameiku, kurām ir veselības problēmas. Ceram uz komandas uzvaru," tikmēr teica Radēviča.

LVS prezidente arī izteicās, ka Latvijas jaunieši centīsies izpildīt normatīvus šī gada pasaules U-20 čempionāta 4x100 un 4x400 metru stafetēs.

Tradīcijām bagātākās vieglatlētikas sacensības Baltijā - Valsts prezidenta balva vieglatlētikā - norisināsies piektdien un sestdien Ogrē. Divas dienas Baltijas valstu un Baltkrievijas spēcīgākie vieglatlēti cīnīsies gan individuālajās disciplīnās, gan par spēcīgākās vieglatlētikas komandas titulu. Iepriekš sacensības notika Valmierā, taču Jāņa Daliņa stadona rekonstrukcijas dēļ šogad Prezidenta balvas izcīņu uzņems Ogre.

"Pēc pagājušā gada sacensībām bija ļoti ilgs pārdomu brīdis par to, kā turpināt strādāt. Šīs sacensības bija stabils Valmieras zīmols, taču, ņemot vērā, ka Jāņa Daliņa stadions ir gandrīz nojaukts un piedzīvo izmaiņas, sacensības notiks Ogrē. Ar Vieglatlētikas savienību pārrunājām, ka nevar šo tradīciju pārtraukt. Paldies Ogres pašvaldībai, kas ļāva organizēt šīs sacensības savā pilsētā. Bāze Daliņa stadionā pēc rekonstrukcijas būs ļoti laba un piemērota varbūt pat daudz nozīmīgākām sacensībām," izteicās Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Sacensības tiks aizvadītas jau 24. reizi, no tām jau septīto gadu formātā, kur par uzvaru kopvērtējumā cīnās Baltijas valstu vieglatlētu komandas. Pērn komandu kopvērtējumā ar piecu punktu pārsvaru triumfēja Latvija. Lai arī tā dominējusi pēdējos divos gados, pirms tam uzvaras guvušas arī Igaunija un Lietuva.

Piektdienas vakarā norisināsies krāšņa sacensību atklāšanas ceremonija, kurā atlētus sveiks Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un citas valsts amatpersonas, kā arī uzstāsies Valmieras grupa "Age of Stones" un Latvijas vieglatlētikas zvaigznes stadionā svinīgi ienesīs karogu un iedegs sacensību lāpu.

Šīs sacensības no citām atšķiras ar to, ka uzvarētājus individuālajās disciplīnas apbalvo uzreiz norises vietā, savukārt Prezidenta kausu ieguvējus gan komandu, gan individuālajā kopvērtējumā apbalvo vēlāk, īpašā pieņemšanā pie Valsts prezidenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!