Foto: AP/Scanpix

Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagasta "Kukuļu" saimniecība, kur 165 cūku ganāmpulkā konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), plašā teritorijā tirgojusi sivēnus, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Sivēni tirgoti pārsvarā mazām saimniecībām un pa pāris sivēniem katrai, tomēr lielākais risks, ka tie izplatīti ļoti plašā teritorijā. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori trešdien sāka pārbaudīt saimniecības, kas pēdējā mēneša laikā no slimības skartās novietnes pirkušas sivēnus.

"Es šobrīd pieļauju, ka ne visi sivēni ir pārdoti ar dokumentiem un legāli. Tāpēc aicinu saimniecības, kas šeit ir iegādājušās sivēnus un nav deklarējušās, atsaukties. Ja nē, tad vismaz veterinārārstu informēt, lai pārbauda dzīvnieku veselības stāvokli," brīdina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

Pirmais signāls, ka "Kukuļu" saimniecībā ir problēmas, saņemts pirmdien, kad veterinārārsti saimniecībā konstatēja dažas nobeigušās cūkas un vairākām bija slimības pazīmes. Dienu vēlāk paņemtajos paraugos tika konstatēts ĀCM ierosinātāja vīruss, un teritorija tika norobežota. Tā kā slimība strauji progresēja, tika pieņemts lēmums visas 165 saimniecības cūkas nekavējoties likvidēt. Pusnaktī darbi tika pabeigti, un šobrīd kūtī vairs nav nevienas cūkas.

Saimniecībā atklāti būtiski trūkumi biodrošībā, kas faktiski netika nodrošināta. "Primāri jau paša saimnieka atbildība ir šo prasību ievērošana, jo tas nav vajadzīgs PVD, lai būtu dezopaklājs, lai būtu maiņas apģērbi. Jo rezultāts ir, ka saimnieks zaudē savu saimniecību, savu ganāmpulku. Diemžēl tas ir viņa paša nopelns," stāsta Grosbārdis.

Karantīnas zona saimniecībā, kur mājas cūkām konstatēja ĀCM, būs vēl turpmākās dienas. „Kukuļos” konstatētais šogad Latvijā ir pirmais reģistrētais ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām. Nāvējošais ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trīs mežacūkām. Tagad slimība pārņēmusi praktiski visu Latviju. No visiem 110 novadiem mēris nav konstatēts tikai 10 novados, tie visi Kurzemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!