Foto: Publicitātes foto

"Škoda Kodiaq" apvidnieka sportiskā "RS" sērijveida versija devās uz Vācijas rietumiem ar mērķi iekarot gandrīz 21 kilometru garo leģendāro Nirburgringas sacīkšu trasi. Tā kā automašīna vēl tikai piedzīvos savu pasaules debiju, tās dizaina detaļas tika nomaskētas, kuru rotāja uzraksti angļu valodā "Škoda rekorda diena".

Nordšleifē parasti tiek testētas sporta un "supersport" kategorijas automašīnas, izveicīgi hečbeki un automašīnas ar dažādiem īpašiem uzlabojumiem. Veiklai automašīnai nepieciešams veikls vadītājs, tāpēc pie šī sportiskā krosovera stūres kāpa sieviete – patiesa Nirburgringas tradīciju glabātāja. Tikai daži cilvēki var lepoties ar tik padziļinātām zināšanām par šo trasi, kā autosportiste Sabīne Šmita, līdz šim vienīgā sieviete, kas uzvarējusi Nirburgringas 24 stundu sacīkstēs un kopumā ar dažāda veida automašīnām paveikusi vairāk nekā 30 000 apļu šajā trasē.

Septiņvietīgais pilnpiedziņas krosovers nav aprīkots ar papildu īpaši šim rekorda mēģinājuma braucienam paredzētiem inženiertehniskajiem risinājumiem. Tā ir precīzi tāda pati versija, kas tiks atklāta oktobrī, kad sāksies arī šīs modifikācijas pārdošana.

"Automašīna izskatās sportiski, un arī braukšana ar to ir sportiska. Es nedomāju, ka septiņvietīgs krosovers var būt tik viegli vadāms, īpaši tik prasīgā trasē kā Nordšleife, tomēr automašīna mani patīkami pārsteidza. Tā mani apbūra. Šī ir auto ražošanas versija, un mēs neko tajā nemainījām. Domāju, ka, ja mēs pārspēsim trases rekordu, ir svarīgi, lai tā būtu automašīna, ko iespējams iegādāties. Citādāk tam nav nekādas jēgas. Es vēlos parādīt cilvēkiem, cik sportisku auto viņi var iegādāties," skaidro Sabīne Šmita, stāstot par "Kodiaq RS" priekšrocībām.

"RS nozīmē "rally sport" (rallija sports) un atspoguļo "Škoda" zīmola autosporta vēsturi. Aktīva dzīvesveida piekritēji iemīlēs "Kodiaq RS". Viena un tā pati automašīna ļaus viņiem droši ceļot kopā ar ģimeni un arī braukt pa sacīkšu trasi kā šī," īsumā raksturojot automašīnu, stāsta "Škoda" ražošanas līnijas vadītājs Františeks Drabeks.

"Nordšleife ir sarežģītākā sacīkšu trase pasaulē. Ir jāpieliek tik daudz pūļu, lai automašīna šeit uzrādītu labu rezultātu. Inženieri ir paveikuši pārsteidzoši labu darbu, liekot sērijveida automašīnai braukt tik ātri pa trasi. Jau no paša sākuma jutos ārkārtīgi ērti, ko es nebiju gaidījusi," pirms sava rekorda brauciena atklāj Šmita. "Izstrādājot "Kodiaq RS", tas tika testēts vairākās trasēs Eiropā," piebilst Drabeks, izrādot savu neviltoto pārliecību par automašīnu.

Aptuveni divos pēcpusdienā bija pienācis laiks iedarbināt "Škoda Kodiaq" sirdi – jauno "2.0 BiTDI" dzinēju ar 239 ZS jaudu, un "Dynamic Sound Boost" sistēmu, kas paspilgtina dzinēja rēcienu – gatavojoties cīņai par Nordšleifes rekordu.

Automašīna aizšaujas garām līnijai ar ievērojami lielāku ātrumu par 200 km/h. Rūtainais karogs signalizē par apļa beigām. Taimera rādījums apstājies pie deviņām minūtēm, 29 sekundēm un 84 sekundes simtdaļām. "Škoda Kodiaq RS" ir uzstādījis rekordu – tas ir ātrākais septiņvietīgais krosovers Nordšleifes trasē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!