Grupa "Jāņa Ruņģa klātbūtne" piedāvā jau ceturto priekšvēstnesi debijas albumam "Ārpus Prātus", kas nāks klajā šogad. Jaunās dziesmas nosaukums ir "Ē", un tai tapis arī nostalģiskā VHS stilistikā ieturēts videoklips.

Tiesa, VHS formāts videoklipam izvēlēts tikai nostalģijas dēļ. "Nofilmētais materiāls patiesībā ir piepildīts ar vizuālu daili, jo lenta darba procesā paveic neparedzamus brīnumus un piešķir attēlam siltuma gammu un mājas video piegaršu, " atklāj apvienības pārstāvji. Mūzikas video režisors ir Rihards Gēcis no video studijas "Komūna 7", operatora lomā iejutās Reinis H. Aristovs, savukārt aktrise – dziedātāja Evija Vēbere.

Jānis Ruņģis un Rihards Gēcis par jauno darbu saka: "Mūzikas video jēgas un uztveres diapazons nav viennozīmīgs. Katrai lietai vai notikumam, piešķirot dažādus iespējamos iznākumus, meklējam jēgu procesā, nevis iznākumā. Zināmā veidā varam to saukt par "Brīvās asociācijas metodi", kas tiek pielietota psihoanalīzē un psihodinamikā. Tās pamatjēga ir ļaut pacientam runāt ar sevi, meklējot savas atbildes, nevis izmantojot analītiķa idejas."

Jaunais singls tiek pieteikts kā nosapņots dokumentālisms. "Ē" ir neapzinātas vai apzinātas domāšanas frekvence, kad cilvēkam beidzies sakāmais, bet tas jāturpina un uzrodas "Pag... ēēē, ko es tikko redzēju?" motīvs. Savukārt pats skaņdarbs ir, iespējams, jestrākais drīzumā iznākošajā albumā un rada asociācijas ar eksperimentāli piesātinātu drum'n'bass stilistiku, latviski psihedēlisku mantru, vēl jo vairāk iezīmējot "Jāņa Ruņģa Klātbūtnes" neprognozējamos, bet aizraujošos skaņu pasaules līkločus.

Jānis Ruņģis ir skaņdarba "Ē" mūzikas un teksta autors, kā arī pats iespēlēja akustisko ģitāru, basklarneti un "Moog" sintezatoru. Dziesmas ierakstā piedalījās arī bundzinieks Rūdolfs Dankfelds. Pie "Tru Music Studio" miksēšanas pults darbojās un ar saviem padomiem līdzēja Gatis Zaķis.

Līdz šim grupa "Jāņa Ruņģa klātbūtne" pērnā gada novembrī prezentēja gaidāmā albuma dziesmu "Gara garšas", kuras video versiju režisēja Uģis Olte, decembrī tika laists klajā singls "Dies'", kurā tika izmantots Aivara Neibarta jeb Ņurbuļa teksts, bet šā gada maijā dienasgaismu ieraudzīja skaņdarbs "Laika telpa", kas vēstīja par vientulības pārdzīvojumu.

Grupa "Jāņa Ruņģa Klātbūtne" radās 2012. gadā, kad Jānis Ruņģis Rīgas Doma kora skolā "uzdžemoja" kopā ar bundzinieku Ivaru Arutjunjanu un basistu Jāni Rubiku. Toreiz tapa jaunā trio tituldziesma "Ruņģa klātbūtne".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!