Foto: Leons Balodis
"Diriģēšana ir vienpersoniska darbošanās. Šo laipnības un bučošanās teātri spēlējam tikai Dziesmu svētku laikā. Tikai tur mēs esam solidāri, mīļi un bučīgi." Šie vārdi pieder Latvijas kormūzikas karalienei un celmlauzei Ausmai Derkēvicai, kura bija pirmā un daudzus gadus arīdzan vienīgā sieviete, kas kāpusi uz Dziesmu svētku virsdiriģentu podesta, diriģējot 20 tūkstošu dziedātāju kopkori.

Ausmas Derkēvicas vārds Latvijas kormūzikas vēsturē trekniem jo trekniem burtiem rakstāms blakus brāļiem Imantam un Gido Kokariem, Haraldam Mednim, Daumantam Gailim, Leonīdam Vīgneram, Jānim Dūmiņam un citiem dižgariem. Viņa strādājusi kopā ar tādiem pasaulslaveniem komponistiem kā Mikis Teodorakis un Endrū Loids Vēbers, kā arīdzan virkni mūsmāju radošo meistaru, starp kuriem izceļams Pēteris Vasks, kura talantu viņa turēja ļoti augstā vērtē. Ausma Derkēvica viņu aicināja komponēt viņas vadītajam korim "Dzintars" jau septiņdesmito gadu beigās, kad Vasks plaši nebija pazīstams ne Latvijā, ne pasaulē. Savukārt Derkēvicas vadītajos kolektīvos izauguši tādi operdziedātāji kā Egils Siliņš, Guntars Ruņģis, Ansis Sauka un Dita Kalniņa. Reti kuram ir izdevies sadarboties ar tik daudzām izcilām pasaules mēroga zvaigznēm – Sāra Braitmena, Irina Arhipova, Jeļena Obrazcova, Kurts Mazurs un, protams, Mariss Jansons.

1973. gadā viņa kļuva par pirmo un daudzus gadus arī bija vienīgā sieviete, kas kāpusi uz Dziesmu svētku virsdiriģentu podesta. Viņas vadībā uzplauka koris "Dzintars" (1959–2000) un Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" (1969–1990), 1995. gadā viņa kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri, 1994. gadā saņēma "Lielo mūzikas balvu" par mūža devumu kora mākslā, 1999. gadā viņai piešķīra Latvijas Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju, 2004. gadā Ausma Derkēvica tika godināta ar Ministru kabineta balvu par mūža ieguldījumu kora mākslas attīstībā, savukārt 2005. gadā kļuva par Latvijas Mūzikas akadēmijas goda profesori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!