Valsts policijas (VP) prezentētais jaunais patruļmašīnu dizains izraisījis plašu rezonansi sabiedrībā – katrs tajā saskatīja līdzību ar kādas citas Eiropas valsts policijas auto un ne viens vien izteicies, ka dizains kopumā ir neveiksmīgs. Bet ko par jauno dizainu domā līdzšinējā policijas automobiļu noformējuma autors Gunārs Glūdiņš, devās noskaidrot LNT raidījums "Zebra".

"Es jau tikko ar viņiem izrunājos – piezvanīja un prasīja, kāds ir mans viedoklis. Šodien tendence visā pasaulē iet uz praida variantu. (Jaunais dizains) ir ļoti lesbisks un sievišķīgs, bet es nevēlos teikt, ka tas ir slikts – tur var būt visādas versijas," saka šobrīd 80 gadus vecais dizainers Glūdiņš.

"Manējā automašīna tika veidota pēc amerikāņu militārā parauga – asfalta pelēkais tonis, sarkanās strīpas pāri un ģerbonis. Tā bija nopietna, brīdinoša un militarizēta mašīna," skaidro Glūdiņš.

Tomēr tajā pašā laikā viņš atzīst, ka moderno formu automobiļiem, piemēram, policijas iepirktajiem "Opel Insignia", līdzšinējo dizainu pielietot bija grūtāk. Īpaši tas attiecas uz pelēko slīpo svītru uz durvīm, kuras jaunākajiem auto taisīja zem durvju roktura un tādējādi tās padarīja šaurākas, izjaucot oriģinālās policijas auto trafareta proporcijas.

Gunārs Glūdiņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas docents un Funkcionālā dizaina nodaļas vadītājs, kā arī pedagogs Baltijas Krievu institūtā. Mākslinieku savienībā viņš ir no 1970. gada, bet Dizaineru savienībā – no 1987. gada. Savulaik viņš strādāja "Sarkanajā zvaigznē" un VEF, ir autors tādiem padomju laiku produktiem, kā mopēdam "Rīga-12", trīsritenim "Spārīte", kā arī dažādiem radio un telefona aparātiem.

VP savu patruļmašīnu jauno dizainu prezentēja 11. jūnijā svinīgā pasākumā pie Brīvības pieminekļa. Jaunais dizains tapis sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, kas bija izstrādājusi sešus marķējuma variantus. Plānots, ka pirmās VP automašīnas ar jauno trafarējumu būs sagatavotas līdz 18. novembrim, bet visa policijas autoparka nomaiņa atbilstoši jaunajai vizuālajai identitātei paredzēta līdz 2020. gadam.

Jaunajā marķējumā izmantoti zilas, gaiši zaļas un pelēkas krāsas elementi. Elementu izvietojumā redzams arī latvisks ornaments jeb Laimas zīme. Spēkratu rotā uzraksts "Policija" un neliels uzraksts "Mūsu darbs - jūsu drošībai". Tāpat spēkrata sānos redzams policijas tālruņa numurs un neliela Latvija karodziņa emblēma.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!