Alu kompleksā Taizemes ziemeļos, kurš pēdējās nedēļas bija nonācis pasaules uzmanības centrā saistībā ar tur iesprostotajiem 12 zēniem, viņu futbola treneri un vērienīgo glābšanas operāciju, tiks izveidots muzejs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Muzejā tiks skaidrots, kā notika sarežģītā glābšanas operācija. Amatpersonas paredz, ka tas kļūs par nozīmīgu apskates objektu valstī. Tāpat vismaz divas kinokompānijas jau paziņojušas par plāniem uzņemt filmu par dramatiskajiem notikumiem.

11 līdz 16 gadus veco zēnu un viņu 25 gadus vecā trenera glābšanas operācijas noslēdzās otrdien. Tagad visi vairāk nekā divas nedēļas alā pavadījušie atkopjas slimnīcā.

Trešdien tika publicēti pirmie attēli ar izglābtajiem zēniem slimnīcā, kā arī glābēji publiskoja kadrus no glābšanas operācijas gaitas alā.

Tamluangas ala, kur norisinājās drāma, ir viena no lielākajām alu sistēmām Taizemē. Tā stiepjas zem kalniem pie nelielās Mēsāī pilsētiņas netālu no robežas ar Mjanmu.

Tagad te būs muzejs, kur izklāstītā glābšanas gaita, paziņoja bijušais Čhīanrāi provinces gubernators un glābšanas operācijas vadītājs Narongsaks Osotanakoms.

"Tiks izveidota interaktīva datubāze. Tas kļūs ar vēl vienu nozīmīgu apskates objektu Taizemē," preses konference prognozēja amatpersona.

Taizemes premjerministrs Prajuts Čanoča gan norādījis, ka ir jāievieš drošības pasākumi gan pašā alā, gan ārpusē, lai garantētu tūristu drošību.

Pagaidām nav zināms, vai šis muzejs darbotos visu gadu, ņemot vērā plūdus, kas Taizemi piemeklē lietus sezonā no jūnija līdz oktobrim. Jauno futbolistu grupa palika iesprostota alā tieši pēkšņo lietusgāžu dēļ.

Par plāniem uzņemt filmu, kurā aplūkota zēnu glābšanas operācija, paziņojušas jau divas kompānijas. Viena ir ASV studija "Pure Fix", kas veido kristīgās filmas.

Savukārt Losandželosā bāzētā "Ivanhoe Pictures" paziņojusi, ka viņus filmas veidošanai oficiāli izvēlējusi Taizemes valdība un jūras spēki.

12 zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja pazemes ejas.

11 līdz 16 gadus vecos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas 2. jūlijā atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem tika piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē bija ļoti sarežģīta un bīstama operācija.

Glābšanu sarežģītību nosaka fakts, ka no alas var izkļūt tikai ar ūdenslīdēju ekipējumu, kas nozīmē milzīgu risku nepieredzējušiem nirējiem. Turklāt ūdens ir praktiski necaurredzams, bet vietām ala ir tik šaura, ka ūdenslīdējiem ir jānovelk skābekļa baloni.

Ceļš no alas ieejas līdz telpai ar iesprostotajiem cilvēkiem un atpakaļ prasa 11 stundas. Pasākuma bīstamību uzsver ziņas, ka piektdien alā gājis bojā viens no glābējiem. Turklāt zēnu organismi ilgu laiku bez pārtikas pazemē bija novājināti.

Tuvojoties jaunām lietusgāzēm un samazinoties skābekļa krājumiem alā, pēc rūpīgas plānošanās, gatavošanās un izmēģinājumiem glābēji pagājušajā nedēļas nogalē sāka bīstamo operāciju zēnu izvešanai virszemē.

Pirmie četri bērni tika izvesti virszemē svētdien, vēl četri pirmdien, bet otrdien no pazemes izvesti atlikušie trīs zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris.

Vairāk nekā divas nedēļas pazemē iesprostotie izdzīvoja, dzerot no alas sienām pilošo ūdeni.

Glābšanas operācijā piedalījās desmitiem ūdenslīdēju. Katru zēnu sarežģītājā ceļā pavadīja divi nirēji, viens no kuriem pārvietoja glābjamā skābekļa balonu.Garajā ceļā pa ejām bija gan jānirst, gan jābrien un jākāpj pa klintīm.

Avoti glābšanas operācijā raidsabiedrībai BBC apstiprināja iepriekš amatpersonu teikto, ka zēniem pirms izvešanas no alas doti nomierinošie līdzekļi, lai novērstu panikas sākšanos šaurajās un tumšajās ejās zem ūdens.

Pēc tam katrs zēns sasaitēts ar vienu no diviem pavadošajiem nirējiem, kuri izveda viņus caur applūdušajām ejām, nesot arī zēna skābekļa balonu. Alas sausajās un izbrienamajās daļās glābjamie pārvietoti nestuvēs.

Vairāki avoti ir atklājuši, ka zēni pēc izvešanas no alas bijuši tikai daļēji pie samaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!