Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kāds Dienvidamerikas hakeris pārdošanā interneta melnajā tirgū izlicis "General Atomics" ražoto dronu "MQ-9 Reaper" dokumentāciju, kas esot "īpaši sensitīva", ziņo "Vice".

Hakeris par "Plēsoņu B" ("Predator B") dēvētā drona dokumentus ieguvis no kāda ASV kapteiņa, pieslēdzoties nepietiekami aizsargātam maršrutētājam 432. Gaisa spēku eskadriļas bāzē Nevadas štatā. Dokumenti ietvēruši informāciju gan par bezpilota lidmašīnas uzturēšanu un vadīšanu, gan vienības pilotu un citu apkalpes darbinieku datus. Par visu dokumentu komplektu prasīti bitkoini vien 150 ASV dolāru vērtībā.

Lai gan dronu dokumentācijai nav slepenības statuss, šāda tipa dokumentu nonākšana atklātajā tirgū esot ārkārtīgi reta un atklāj ASV kiberdrošības politikas problēmas. Fakts, ka šādus dokumentus nedēļas laikā, identificējot militārās infrastruktūras vājos posmus, ieguvis viens pats hakeris ar viduvējām zināšanām, raisa jautājumus, ko spēj organizēts grupējums ar lielākām finanšu un tehniskajām iespējām, raksta medijs

"MQ-9 Reaper" ir viens no modernākajiem pēdējās divās desmitgadēs radītajiem ieročiem, atzīmē "Vice". Piemēram, tas no vairāk nekā trīs kilometra attāluma spēj nolasīt automašīnu numurus, kā arī var būt apgādāts ar raķetēm un ar lāzeru vadāmajām bumbām.

Lai gan izmeklēšana turpinoties, hakera identitāte un izcelsmes valsts esot noskaidrota. Oficiāli gan zināms vien tas, ka viņš pārstāv Dienvidamerikā bāzētu hakeru grupējumu.

Viņš privātās sarakstēs ar drošības ekspertiem atklājis, ka viņa rīcība esot arī citu ieroču lietošanas instruktāžas, tehniskās specifikācijas dokumenti un kauju taktiku apraksti. Speciālisti nav spējuši identificēt, no kurienes ņemti šie dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!