Foto: Reuters/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Tieslietu ministrija piektdien, 13. jūlijā, izvirzījusi apsūdzības 12 Krievijas pilsoņiem par Demokrātu Nacionālās komitejas, Hilarijas Klintones kampaņas štāba un citu organizāciju datoru uzlaušanu nolūkā ietekmēt 2016. gada prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Īpašā padomnieka un bijušā FIB direktora Roberta Millera sagatavotajā apsūdzības rakstā 12 Krievijas armijas izlūkdienesta (GRU) virsnieki vainoti datoru uzlaušanā, lai nelikumīgi iegūtu informāciju un to izplatītu ar citu personu starpniecību "nolūkā iejaukties" ASV vēlēšanu procesā.

Līdz ar Demokrātu Nacionālās komitejas un Klintones kampaņas štāba datoriem cietuši arī štatu vēlēšanu komisijām piederošie datori, preses konferencē pavēstīja ģenerālprokurora vietnieks Rods Rozenšteins.

Viņš piebilda, ka apsūdzības raksts nesatur secinājumus, ka aizdomās turamo darbības būtu ietekmējušas vēlēšanu rezultātus vai balsu skaitīšanu. Nav arī konstatēts, ka kāds ASV pilsonis būtu piedalījies šajā noziedzīgajās darbībās.

Tomēr aizdomās turamie "sazvērestības laikā caur internetu sarakstījušies ar vairākiem amerikāņiem," norādīja Rozenšteins.

Viņš arī pavēstīja, ka pirms piektdienas preses konferences par apsūdzībām informējis arī prezidentu Donaldu Trampu, kuram pirmdien Helsinkos paredzēta tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu.

Senāta mazākuma līderis Čaks Šūmers jau nācis klajā ar aicinājumu Trampam nekavējoties atcelt plānoto samitu ar Putinu, jo šāda tikšanās nav iespējama, kamēr Maskava nespers "pierādāmus un caurskatāmus soļus", lai apliecinātu, ka nākotnē nenotiks nekādi mēģinājumi iejaukties ASV vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!